×
home architectenbureau woningcorporatie gemeente projectontwikkelaar actueel downloads award natuur-inbouw

Actueel

Architectenbureau Woningcorporatie Gemeente Projectontwikkelaar Particulier Groenbeheerder Landschapsarchitect Actueel Agenda architectenbureau award basiskwaliteit beheer beleid bewoners betrekken biobased biodiversiteit bodemkwaliteit circulair duurzaamheid gebiedsontheffing gebiedsontwikkeling gezondheid glasbouw groen en gezondheid groenbeheer groene daken groene gevel groene verbindingszones inbouwkast inbouwstenen innovatie isolatie kennisuitwisseling klimaatadaptatie leefomgeving natuurlijke bestrijding natuurwaarden nestgelegenheid ontwerp ontwerpen projectontwikkelaar recycled materiaal Regelgeving renovatie samenwerking smp soortspecifieke maatregelen stadsnatuur technische specificaties tijdelijke natuur tuinen verblijfplaatsen vergroenen vergroening verlichting vleermuizen vogels wateropvang wet natuurbescherming woningcorporatie
image
Actueel | 26-09-2024

Vijf natuurinclusieve tuinontwerpen

Steeds meer nieuwe wijken worden natuurinclusief aangelegd, maar helaas worden veel tuinen vervolgens door de bewoners betegeld. Door te helpen met een tuinontwerp dat past bij hun behoeftes, stimuleer je bewoners om natuurinclusief te tuinieren.
image
Actueel | 12-09-2024

Zeven principes voor een gezonde bodem in stedelijke ontwikkeling

De basis van een duurzame stedelijke leefomgeving ligt bij de bodem. Deze speelt een belangrijke rol in de kwaliteit en het functioneren van de bebouwde omgeving. Wageningen University en Heijmans formuleerden zeven principes en praktische maatregelen voor een gezonde bodem.
image
Agenda | 03-09-2024

Natuurinclusief bouwen en ontwerpen? Laat je inspireren op de IABR 2024

De Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) gaat dit jaar over manieren waarop architectuur een bijdrage levert aan het herstellen van ecologisch evenwicht. Kom naar de kennissessie op 18 september en leer meer, of wandel/fiets de digitale vogel- & architectuurroute en laat je inspireren!
image
Actueel | 30-08-2024

Bomencamping helpt groenkapitaal van de stad te behouden

Amsterdamse ‘bomencamping’ zorgt voor win-win tijdens werkzaamheden in de stad. Boomspecialisten van de gemeente proberen op die manier zo veel mogelijk van de -soms monumentale- bomen op de kades te behouden.
image
Actueel | 05-07-2024

‘Meer ruimte voor dingen waar je gelukkig van wordt’

“Met minder verkeer en meer groen is het fijn wonen, en de biodiversiteit profiteert ervan.” Jacob Versteeg Conlledo van Ballast Nedam Development vertelt over de autoluwe wijk Strandeiland in Amsterdam.
image
Actueel | 25-06-2024

‘Met stedelijk groen kunnen we het verschil maken’

Met de juiste keuzes voor plantensoorten en beheer van het openbaar groen in de stad, kunnen we de biodiversiteit verbeteren, vertelt natuurtechnisch adviseur Gert-Jan Koopman van Natuurpro. Het betaalt zich op vele manieren terug.
image
Actueel | 14-06-2024

Ecologisch beheer: zo geeft Arnhem ruimte aan natuur

De gemeente Arnhem doet al dertig jaar aan ecologisch beheer. Door bermen, parken en groenstroken ecologisch te beheren, valt veel winst te behalen. Het openbaar groen is robuuster en gevarieerder. Senior beheerder Cecilia Klein en stadsecoloog Ineke Wesseling delen hun ervaring graag.
image
Regelgeving | 07-06-2024

Hoe ga je te werk bij een beschermd vogelnest?

Een rietkraag maaien, bomen snoeien of een klimop verwijderen voor werkzaamheden? Let op: er kunnen vogelnesten zitten die wettelijk beschermd zijn. Hoe ga je daarmee om?
image
Actueel | 22-05-2024

Ecologisch bermbeheer: voor biodiversiteit en veiligheid

Nederland heeft tienduizenden kilometers berm. Die kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan biodiversiteit, veiligheid en meer – mits ze goed beheerd worden. Hoe? Het KleurKeur-certificaat geeft gemeenten en aannemers houvast.
image
Actueel | 08-05-2024

Zo voorkom je schade door lichtvervuiling

Verlichting in de avond en nacht is prettig voor bijvoorbeeld weggebruikers en sporters. Maar voor veel diersoorten is het slecht nieuws, vertelt Kamiel Spoelstra, expert op het gebied van lichtvervuiling. Hij legt uit waarom het schadelijk is, en wat we kunnen doen om schade te voorkomen.
image
Agenda | 25-04-2024

Expertmeeting: Vogelvriendelijk beheer van de openbare ruimte

Wat is vogelvriendelijke beplanting en hoe houden we daar rekening mee bij de inrichting en het beheer van de openbare ruimte? Samen met Stichting Steenbreek en Natuurpro organiseert Vogelbescherming op 2 juli een online expertmeeting over dit onderwerp.
image
Actueel | 19-04-2024

In dit groene gebouw leren studenten over groene steden

Het natuurinclusieve gebouw van Aeres Hogeschool Almere is niet alleen een gezonde, inspirerende werk- en leeromgeving. Het is ook een studieobject voor de studenten, vertelt architect Gert Jan Samsom van BDG Architecten. “Bij dit gebouw gaat alles over kennisdeling.”
1 2 3 ... 15 >
Alle van nature in het wild levende vogels en vleermuizen zijn strikt beschermd. Voor aanvang van bouw- en renovatiewerkzaamheden is het van belang rekening te houden met de wettelijke vereisten die voortvloeien uit de Wet natuurbescherming.

Meld je aan voor de nieuwsbrief