×
home architectenbureau woningcorporatie gemeente projectontwikkelaar actueel downloads award Natuur inbouw

Dakenstroom winnaar Award Natuurinclusief bouwen & Ontwerpen

image
De Award Natuurinclusief bouwen & Ontwerpen van Vogelbescherming Nederland en Zoogdiervereniging is gewonnen door het project Dakenstroom in Kaatsheuvel, het renovatieproject van de huurwoningen van woningbouwcorporatie Casade. De jury was vooral onder de indruk van de haalbaarheid van dit project. De tweede prijs is voor Haags Buiten en de prijs voor het beste Brabantse project gaat naar Berckelbosch in Eindhoven. Vogelbescherming en de Zoogdiervereniging reiken de Award uit om te laten zien dat stedelijke ontwikkeling en natuur goed samen kunnen gaan. De prijs is zojuist overhandigd in de uitzending van het KAN-café*.

De Award Natuurinclusief bouwen & Ontwerpen is een initiatief van Vogelbescherming Nederland en de Zoogdiervereniging en in samenwerking met de provincie Noord Brabant. Er is daarom ook een Brabantse winnaar aangewezen. Met de Award willen de organisaties inspirerende praktijkvoorbeelden van natuurinclusief bouwen en ontwerpen in de spotlight zetten, die aanjager kunnen zijn in de ontwikkeling om steeds meer te gaan bouwen voor en met de natuur.

In totaal zijn er 18 projecten ingediend. De projecten zijn beoordeeld door een onafhankelijke professionele jury bestaande uit Eddy Nieuwstraten (Raad van Toezicht Vogelbescherming Nederland), Nico Tillie (Hoofd Urban Ecology & Ecocities Lab, Faculteit Bouwkunde, TU Delft) en de vorige winnares van de Award Nina Ravestein (oprichter PAD Landscape).

De winnaars
De jury heeft het project Dakenstroom in Kaatsheuvel aangewezen als winnaar van de Award 2021. Bij de grootschalige renovatie van daken van de huurhuizen zet woningbouwcoöperatie Casade in op verduurzaming en vergroening. De jury is vooral onder de indruk van de herhaalbaarheid en de opschaalbaarheid van dit project. Ook het feit dat groen en duurzaam toegankelijk worden gemaakt voor iedereen, waardeerde de jury hoog. Dakenstroom-daken zijn daarbij goed voor vogels en vleermuizen, want standaard zijn er verblijfplaatsen voor hen in het ontwerp opgenomen.

De tweede prijs is voor Haags Buiten, ingezonden door Kampman Architecten. De prijs voor het beste Brabantse project is voor Berckelbosch in Eindhoven en de aanmoedigingsprijs voor basisschool De Verwondering in Almere.
*Kijk hier de uitzending van het KAN Café, met daarin de uitreiking van de Award, terug.

Dakenstroom Low Res

Marco Matheeuwsen van Casade en Sicco Jansen van Unitura nemen de Award in ontvangst.

Vanaf start project aandacht voor natuur
Alle ingezonden projecten laten zien dat het relatief eenvoudig is om de stedelijke omgeving te vergroenen en biodiversiteit in de stad te bevorderen. Door natuurinclusief te bouwen is het mogelijk om een gezonde en aantrekkelijke leefomgeving te creëren voor mens en dier, klimaatbestendig voor de toekomst. De projecten laten zien dat als natuurmaatregelen van begin af aan worden meegenomen in het proces, natuurinclusief bouwen makkelijk te realiseren is tegen beperkte kosten.

Aan Dakenstroom in Kaatsheuvel werkten mee:
Voor het natuurinclusieve ontwerp:
• Ecologisch advies: Arcadis
• Ontwerp/leveren faunavoorzieningen: Unitura
• Technische Integratie faunavoorzieningen: Weijerseikhout

Concept en advies:
• Idee/initiatiefnemer/opdrachtgever: Wooncorporatie Casade
• Advies/procesmanagement: SlimRenoveren
• Idee/uitwerking zonnecoöperatie/PV-installatie: Innax

Dak en elektra:
• Dakdeskundigheid/begeleiding: Fier Dakcontrol
• Dakaannemers: Weijerseikhout/Coen Hagedoorn Brabant
• Installaties: Tausch Projects
• Electra: Van den Heuvel

Door: Marieke Dijksman, Vogelbescherming Nederland, 7 oktober 2021
Beeld Dakenstroom: Unitura, Beeld prijsuitreiking: Mirjam Verschoor

image

Genomineerden Award Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen bekend!

Welke bouwer, ontwerper of ontwikkelaar brengt met zijn project het meeste leven in de stad? Acht inspirerende projecten dingen mee naar de Award Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen van Vogelbescherming Nederland en Zoogdiervereniging.

image

Natuurinclusief bouwen? Deze video vertelt je hoe!

Natuurinclusief bouwen en ontwerpen is makkelijker dan je denkt. Vogelbescherming Nederland, de Zoogdiervereniging en provincie Noord-Brabant ontwikkelden een nieuwe praktische video om het je te laten zien.

image

“Nederland is toe aan een grand plan”

De waternood in Limburg was in juli voor velen een wake-up-call dat een natuurinclusieve revolutie nodig is. Maar de realiteit is weerbarstig. Als jurylid van de Award Natuurinclusief Bouwen & Ontwerpen hoopt Nico Tillie op inzendingen die de wereld sneller zullen veranderen.

image

"We moeten ecosystemen bouwen"

Als het aan landschapsontwerper Nina Ravestein ligt, wordt natuurinclusief bouwen de norm. In 2019 ontving ze de Natuurinclusief Bouwen Award vanwege haar inzet om de bouwwereld meer in balans te brengen met de natuur. Dit jaar is zij een van onze juryleden.

Alle van nature in het wild levende vogels en vleermuizen zijn strikt beschermd. Voor aanvang van bouw- en renovatiewerkzaamheden is het van belang rekening te houden met de wettelijke vereisten die voortvloeien uit de Wet natuurbescherming.

Meld je aan voor de nieuwsbrief