×
home architectenbureau woningcorporatie gemeente projectontwikkelaar actueel downloads award

De basis: een groen dak

image
Daken bieden een geweldige kans voor het vergroenen van het stedelijk gebied. Groene daken zijn een extra leefgebied voor planten en dieren binnen de bebouwde kom. Bovendien verminderen ze de wateroverlast van piekbuien en verkoelen ze het gebouw waar ze op liggen. Vrijwel elk dak kan een groen dak worden!

Het moment van ontwerpen is hét moment om een groen dak op te nemen in een plan. Een groen dak biedt volop mogelijkheden om een gebouw een visuele meerwaarde te geven. Verschillende leverancier zoals SemperGreen en OptiGroen leveren standaard bestekteksten en BIM-elementen aan om een groen dak eenvoudig in het ontwerp op te nemen.

Dankzij de moderne techniek is het simpel een groen dak in een ontwerp op te nemen. Visueel aantrekkelijk, ook van boven; met dank aan nieuwe technieken, zoals drones en hoogbouw is de bovenkant van je gebouw nu ook belangrijk. Daktuinen vormen bovendien een extra gebruiks- en leefruimte.

Er bestaat een oneindige variatie aan moderne groene daken; van dunne sedummat tot complete daktuin. De basisopbouw van al deze daken is hetzelfde. Vanaf het dakconstructie vind je de volgende lagen:

  1. Vegetatielaag afhankelijk van de draagkracht en persoonlijke voorkeur. Vegetatiematten kunnen bij verschillende leverancier kant-en-klaar aangekocht worden.
  2. Substraatlaag waarin de daadwerkelijke beplanting groeit.
  3. Filterdoek om verstopping van de drainage laag te voorkomen
  4. Drainagelaag. Materiaal afhankelijk van het type groen dak (gerecycled) kunststof, kleikorrels of poreus gesteente zoals lava.
  5. Een waterdichte en wortelwerende laag. Tegen lekkage en ter voorkoming van doorwortelen.

Hieronder heeft een groen dak een waterafvoer nodig en een opstaande dakrand van 8 à 10 centimeter.

Pixabay Sedum Groen dak Pixabay 5395103


Tekst: Femke Jochems, Vogelbescherming Nederland
Beeld: Hans Peeters (boven), Pixabay (onder)

image

Praktische toepassing van een groen dak

Groene daken zijn toepasbaar op verschillende typen daken. Houdt rekening met deze technische details en tips en voorzie ook uw volgende project van een natuurinclusieve dakbedekking.

image

Gevels vergroenen beter met klimhulp

‘Verticaal groen’ wordt in Nederland nog weinig toegepast. Vrijwel alle muren zijn daarentegen geschikt voor houtige gewassen en klimplanten langs een klimrek of leidraden.

image

Tuinen en balkons bieden veel ruimte voor natuur

Groene tuinen zijn niet alleen goed voor de biodiversiteit, ze vangen ook water op en zijn koeler in hete zomers. Door niet uit te gaan van een betegelde tuin kan iedereen bijdragen aan een groene, leefbare stad.

image

Verbinden groene gebieden verhoogt biodiversiteit

Een netwerk van groene stapstenen zorgt voor een gezond stedelijk ecosysteem, waarbij groen altijd dicht bij de bewoners is. Een bewezen meerwaarde voor de woonomgeving.

Alle van nature in het wild levende vogels en vleermuizen zijn strikt beschermd. Voor aanvang van bouw- en renovatiewerkzaamheden is het van belang rekening te houden met de wettelijke vereisten die voortvloeien uit de Wet natuurbescherming.

Meld je aan voor de nieuwsbrief