Het moment van ontwerpen is hét moment om een groen dak op te nemen in een plan. Een groen dak biedt volop mogelijkheden om een gebouw een visuele meerwaarde te geven. Verschillende leverancier zoals SemperGreen en OptiGroen leveren standaard bestekteksten en BIM-elementen aan om een groen dak eenvoudig in het ontwerp op te nemen.
Dankzij de moderne techniek is het simpel een groen dak in een ontwerp op te nemen. Visueel aantrekkelijk, ook van boven; met dank aan nieuwe technieken, zoals drones en hoogbouw is de bovenkant van je gebouw nu ook belangrijk. Daktuinen vormen bovendien een extra gebruiks- en leefruimte.
Er bestaat een oneindige variatie aan moderne groene daken; van dunne sedummat tot complete daktuin. De basisopbouw van al deze daken is hetzelfde. Vanaf het dakconstructie vind je de volgende lagen:
Hieronder heeft een groen dak een waterafvoer nodig en een opstaande dakrand van 8 à 10 centimeter.
Tekst: Femke Jochems, Vogelbescherming Nederland
Beeld: Hans Peeters (boven), Pixabay (onder)
Groene daken zijn toepasbaar op verschillende typen daken. Houdt rekening met deze technische details en tips en voorzie ook uw volgende project van een natuurinclusieve dakbedekking.
‘Verticaal groen’ wordt in Nederland nog weinig toegepast. Vrijwel alle muren zijn daarentegen geschikt voor houtige gewassen en klimplanten langs een klimrek of leidraden.
Groene tuinen zijn niet alleen goed voor de biodiversiteit, ze vangen ook water op en zijn koeler in hete zomers. Door niet uit te gaan van een betegelde tuin kan iedereen bijdragen aan een groene, leefbare stad.
Een netwerk van groene stapstenen zorgt voor een gezond stedelijk ecosysteem, waarbij groen altijd dicht bij de bewoners is. Een bewezen meerwaarde voor de woonomgeving.