×
home architectenbureau woningcorporatie gemeente projectontwikkelaar actueel downloads award natuur-inbouw

‘De natuur biedt oplossingen voor onze stedelijke problemen’

image
Architect Daan Bruggink is voorloper op het gebied van bio-based bouwen. Met zijn bureau ORGA Architect zoekt hij altijd naar nieuwe manieren om gebouwen te ontwerpen met en voor de natuur. In 2021 was hij een van de prijswinnaars van de Award Natuurinclusief Bouwen & Ontwerpen; dit jaar is hij lid van onze jury.

Wie: Daan Bruggink
Wat: Oprichter en architect bij ORGA Architect
Focus: Natuur-bevorderend bouwen
Hoopt/wenst: Groene en gezonde steden voor onszelf, planten én dieren

Wat is jouw expertise?
“Bij ORGA Architect maken we biobased architectuur. Met natuurlijke, herbruikbare materialen creëren we niet alleen prachtige duurzame gebouwen; we zorgen ook voor een omgeving waarin mensen samen met flora en fauna optimaal kunnen leven, wonen en werken.”

Waarom vind je natuurinclusief bouwen belangrijk?
“Als mensen zijn we onderdeel van de natuur. Hoe meer lucht, planten en dieren je om je heen hebt, hoe beter je je voelt. Die moet je dus beschermen. Door natuur-bevorderend te bouwen, willen we achteruitgang van de natuur tegengaan.”

Wat heeft je daartoe geïnspireerd?
“Dat heb ik van jongs af aan mee gekregen. Mijn ouders namen ons altijd al mee de natuur in, naar het bos. Ik wilde toen graag bioloog worden maar daar was ik niet goed genoeg in. Toen heb ik besloten om architect te worden en van de natuur te leren hoe je kunt bouwen met en geïnspireerd door de natuur.”

Op welk project ben je het meest trots?
“Dat is basisschool De Verwondering in Almere. Daar zit alles in wat wij in een gebouw willen zien: we hebben gebouwd met natuurlijke materialen, met vormen die geïnspireerd zijn door de natuur. Er groeien planten langs de gevels waarin vogels hun eigen nesten kunnen maken, maar ook ín de school en op het schoolplein is veel groen. Naarmate dat groeit, wordt het gebouw steeds meer deel van de natuur.”

ORGA architect De Verwondering 026 ORGA architect

Basisschool De Verwondering, ontworpen door ORGA Architect.

Hoe hoop je dat steden er over 10 jaar uitzien?
“Ik hoop en verwacht dat de natuur in de breedste zin meer aandacht zal krijgen. Dat er minder bestrating zal zijn en meer groen; niet alleen voor vogels en insecten maar ook voor onszelf, voor onze eigen gezondheid. We krijgen steeds meer last van problemen als hitte-eilanden en wateroverlast. Daar moeten oplossingen voor komen, en die komen van de natuur. Plekken waar het water infiltreert in de grond bijvoorbeeld, zijn per definitie natuurlijke plekken.

Welk obstakel moet daarvoor uit de weg geruimd worden?
“Natuurinclusief bouwen gebeurt nu alleen door degenen die het willen; wie het niet wil, doet het niet. Vaak is dat een kwestie van bewustwording. Neem bijvoorbeeld het maaibeleid: minder maaien stimuleert de biodiversiteit én kost minder geld. Het is laaghangend fruit. Toch gebeurt het vaak niet want mensen zijn het zo gewend. Om dezelfde reden blijven veel aannemers nog steeds bouwen met smerige materialen. Bewustwording is dus een eerste stap: laat zien hoe goed biofilisch bouwen voor ons allemaal is. Mensen voelen zich beter, kinderen spelen weer buiten. Dat gaat zich terugverdienen in gezondheidswinst. Maar natuurinclusief bouwen moet ook beter verankerd worden in de regelgeving: stel het verplicht in bouwbesluiten, dat gaat helpen.”

Waarom ben je jurylid van deze Award?
“Omdat ik deze beweging graag verder wil helpen door de juweeltjes van dit jaar te belonen. Ik doe er ook inspiratie mee op voor mijn eigen werk, als er nieuwe ideeën tussen de inzendingen zitten. En ik verheug me op de discussie met de jury; het is altijd interessant om met experts uit verschillende vakgebieden van gedachten te wisselen over natuurinclusieve initiatieven.”

Wat hoop je te zien bij de aanmeldingen?
“Zelf zal ik op een aantal dingen gaan letten: Hoe is natuur geïntegreerd in het gebouw? Is er voorzien in de vijf V’s die van belang zijn voor dieren: verblijf, verbinding, variatie, voedsel en veiligheid? Is er goed nagedacht over welke diersoorten op welk niveau van het gebouw een plek krijgen? En hoe wordt het landschap gespiegeld in het plan? Maar ik hoop vooral dat ik verrast word door nieuwe mogelijkheden en ideeën. Ik vind het hoopgevend als veel bouwers en ontwerpers bezig zijn om natuurinclusie te bevorderen.”



Tekst: Mariël Verburg, Vogelbescherming Nederland, 13 juni 2023
Beeld: ORGA Architect

image

Jury van de Award Natuurinclusief Bouwen & Ontwerpen 2023 bekend

Wat is het meest inspirerende natuurinclusieve ontwerp, bouw- of renovatieproject van de afgelopen twee jaar? De vierkoppige vakjury die daarover gaat besluiten is nu bekend. We stellen hen graag aan je voor.

image

Maak kans op de Award Natuurinclusief Bouwen & Ontwerpen 2023

Vogelbescherming Nederland is op zoek naar het meest inspirerende natuurinclusieve project of óntwerp van de afgelopen twee jaar. Sleep jij straks deze unieke prijs in de wacht? Inschrijven kan tot 1 oktober.

image

"Iedereen zegt: wat voelt deze school fijn"

Het gebouw van basisschool De Verwondering is een oase van groen. De school is gebouwd van natuurlijke materialen, met natuurlijke vormen en met veel planten buiten én binnen. Daarmee won De Verwondering de aanmoedigingsprijs van de Award Natuurinclusief Bouwen & Ontwerpen.

image

Hoe houd je verdichtende steden gezond?

Steden verdichten. Steeds meer mensen wonen en werken op dezelfde hoeveelheid vierkante meters. Hoe houd je dan de stad leefbaar en gezond? Het zijn vragen waarover het Architectuurcentrum Eindhoven graag de discussie aangaat, vertelt coördinator René Erven.

Alle van nature in het wild levende vogels en vleermuizen zijn strikt beschermd. Voor aanvang van bouw- en renovatiewerkzaamheden is het van belang rekening te houden met de wettelijke vereisten die voortvloeien uit de Wet natuurbescherming.

Meld je aan voor de nieuwsbrief