Als ruimtelijk ontwerper heeft Merel van der Linden haar sporen verdiend. Ze werkt op het snijvlak van kunst en ruimtelijk ontwerp, liefst in de openbare buitenruimte. Vooral in en rondom Breda zijn veel kunstwerken, exposities en landmarks van haar te zien, waarbij natuur en erfgoed haar grote inspiratiebronnen zijn. “Vooral bij het maken van vrij werk haal ik inspiratie uit de natuur”, vertelt ze. “Ik draag de Award dan ook een warm hart toe. De architectuur heeft zich jarenlang gefocust op de mens als gebruiker; we willen iedere vierkante meter inrichten ten behoeve van onszelf. Maar daarbij vergeten we het ecosysteem. Het is belangrijk om ook de dieren te behouden, of te stimuleren dat ze terug komen. We moeten ons daarom ondergeschikter gaan opstellen. Die beweging lijkt nu op gang te komen en wordt met deze Award uitgedragen en gestimuleerd.”
Gebouw bewonende gierzwaluw als inspiratie
Van der Linden heeft het ontwerp van de prijs gebaseerd op de gierzwaluw, een vogel die nesten maakt in huizen, kantoorpanden en kerken. Daarmee symboliseert het kunstwerk de verbinding tussen de gebouwde omgeving en de natuur. Van der Linden: “De gierzwaluw is een prachtige vogel die lange afstanden trekt richting Congo en Mali en jaarlijks in de lente terugkomt naar Nederland. En hij is super functioneel omdat hij muggen en andere insecten vangt en zo voorkomt dat er plagen ontstaan; hij houdt het systeem in balans. Dat moeten we koesteren door de behoeften van deze vogel niet uit het oog te verliezen.”
“De geometrische vormen van het kunstwerk verwijzen naar de moderne architectuur”, vertelt Van der Linden. “Het roze-bruine kleurgebruik is afkomstig van de gierzwaluw zelf maar is ook herkenbaar in mijn andere werk.” Het eerste schaalmodel van de prijs is gebouwd in karton. Het uiteindelijke kunstwerk wordt gemaakt van RVS en wordt ongeveer 80 centimeter hoog en 40 breed. De prijswinnaar kan het bevestigen aan de gevel: “Liefst natuurlijk van het project waarmee de prijs gewonnen is. Meestal bij een award wordt de prijs binnen gezet en zien maar weinig mensen dat. Maar met deze Award wil je juist een groot bereik krijgen, zodat iedereen het kan zien. Zo stimuleer je dat we de vogels en andere natuur niet vergeten.”
Het ontwerp van Merel van der Linden winnen?
Voor de Award Natuurinclusief Bouwen en ontwerpen is Vogelbescherming Nederland op zoek naar het meest inspirerende natuurinclusieve project of ontwerp van de afgelopen twee jaar. Wil je meedingen naar deze mooie en eervolle prijs? Schrijf jouw project of ontwerp dan hier in voor 1 oktober.
Tekst: Mariël Verburg, Vogelbescherming Nederland, laatste update: 1 november 2023
Beeld: Lea Cammaart
Vogelbescherming Nederland is op zoek naar het meest inspirerende natuurinclusieve project of óntwerp van de afgelopen twee jaar. Sleep jij straks deze unieke prijs in de wacht? Inschrijven kan tot 1 oktober.
Als directeur van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) onderzoekt Saskia van Stein hoe ontwerpers kunnen helpen grote maatschappelijke vraagstukken te beantwoorden. Als jurylid voor de Award Natuurinclusief Bouwen & Ontwerpen hoopt ze op inzendingen die mensen niet boven maar ín de natuur plaatsen.
Het vertrekpunt voor een nieuw ontwerp van ruimtelijk ontwerper Merel van der Linden kan van alles zijn: een plek, een ervaring, een verhaal, een verleden of een verlangen. Zeker is dat de natuur er een belangrijke rol in speelt.
Met haar onderneming Honey Highway heeft Deborah Post al vele hectaren berm en percelen land veranderd in bloemenvelden die barsten van het leven. Als jurylid van de Award Natuurinclusief Bouwen & Ontwerpen hoopt ze vooral projecten te zien die de natuur de ruimte durven te geven.