Met de Award Natuurinclusief Bouwen & Ontwerpen wil Vogelbescherming Nederland ontwerpen en projecten onderscheiden, waarin natuurinclusiviteit aantoonbaar een belangrijke rol heeft gespeeld. De inzendingen dienen rekening te houden met de behoeften van alle gebruikers van de stedelijke omgeving: zowel mens als dier. Architecten, landschapsontwerpers, projectontwikkelaars, bouwers en woningcorporaties die aan een dergelijk project hebben meegewerkt, kunnen zich van 2 april tot 26 september inschrijven voor deelname.
Voor het eerst worden in 2025 bovendien ook Belgische projecten van harte uitgenodigd om mee te doen.
Aanmelden Award >
Jury en criteria
Dit najaar buigt een onafhankelijke jury van deskundigen uit het werkveld zich over de natuurinclusieve kwaliteiten van de inzendingen. Dat gebeurt aan de hand van een zevental criteria, die tevens als voorwaarden gelden voor deelname. Zo moeten de ontwerpen en projecten bijvoorbeeld innovatief zijn en een concrete, kwalitatieve bijdrage leveren aan de lokale leefomgeving en biodiversiteit.
Terugkerend thema voor deze Award is opschaalbaarheid, want een gezonde leefomgeving is iets dat volgens organisator Vogelbescherming Nederland voor iedereen bereikbaar dient te zijn.
Extra aandacht is er dit jaar voor groeninrichting, omdat een ontwerp of project niet stopt bij de harde grenzen van een gebouw. De aanwezigheid van beplanting in de nabijheid is vaak zelfs voorwaarde voor vogels, insecten en zoogdieren om zich ergens succesvol te vestigen.
Winnaar Award 2023
De Award wordt één keer in de twee jaar uitgereikt. In 2023 werd de prijs gewonnen door het project ‘Getijdenpark Keilehaven’ in Rotterdam, een herontwikkelingsproject waarbij de natuur de oude, sterk verharde haven weer mag binnenkomen. Getijdenpark Keilehaven werd ontworpen door De Urbanisten en geeft originele natuur weer de ruimte op een plek waar dat lang in de schaduw moest bestaan. De jury van 2023 over het winnende herontwikkelingsproject: "Dit project heeft de natuur als bron en concept, haalt de natuur echt weer binnen in het stedelijk gebied. Chapeau."
Wie weet volg jij De Urbanisten op voor de eervolle titel van meest natuurinclusieve project!
Tekst: Merel Roks, Vogelbescherming Nederland, 2 april 2025
Beeld: Kerckebos in Zeist, door Fred van Diem