×
home architectenbureau woningcorporatie gemeente projectontwikkelaar actueel downloads award natuur-inbouw

Een duin-groendak en andere inspirerende initiatieven

image
Natuurinclusief bouwen is in opkomst. Onder meer in Groningen, Oirschot en Scheveningen ontstaan inspirerende initiatieven. Zoals het aanpassen van beleid ten behoeve van biodiversiteit en een groendak dat is ingepast in het omringende duinlandschap.

De stad Groningen gaat voortvarend aan de slag met natuurinclusief bouwen, meldt coalitiepartner GroenLinks op haar website. Bij nieuwbouw moet voortaan niet meer alleen het aanwezige groen worden gespaard, de biodiversiteit moet er zelfs netto op vooruit gaan. Bijvoorbeeld door neststenen voor vogels en vleermuizen te plaatsen, groene daken en muren aan te leggen en bomen en heesters te planten. Naast het strenger maken van de vergunningseisen voor nieuwbouw verruimt Groningen ook de subsidieregelingen voor vergroening van bestaande bouw. Zo wil Groningen belangrijke soorten als de gierzwaluw, de gewone dwergvleermuis, de egel en de citroenvlinder beschermen.

Ander goed nieuws over natuurinclusief bouwen komt uit Oirschot. Daar schrijft de gemeente een ontwerpprijsvraag uit voor de ontwikkeling van 400 woningen. Het ontwerp moet biobased en natuurinclusief zijn, laat de gemeente weten. De prijsvraag is de eerste binnen het programma ‘Een nieuwe bouwcultuur’ van het College van Rijksadviseurs, waarmee het College de bouw wil verduurzamen en het landschap verrijken. Gegadigden voor de ontwerpprijsvraag kunnen zich tot 14 februari melden.

Wie inspiratie zoekt voor natuurinclusief bouwen, vindt die aan het Scheveningse strand. Hier is een complete parkeergarage met horeca en winkels ingepast in het omringende natuurgebied. Het complex van 12.400 vierkante meter kreeg een groendak dat is ingericht als duinlandschap. “Op het dak kunnen vogels nestelen en bij hevige regenval houdt het dak vocht vast zodat het rioolsysteem niet overbelast wordt,” meldt architect Wim de Bruijn op Architectenweb. “Op het dak zijn zonnepanelen zo geplaatst dat ze van bovenaf als een soort meertjes in het duin liggen.”


Door: Mariël Verburg, Vogelbescherming Nederland, 25 januari 2022
Beeld: Shutterstock

image

Elk dak een vegetatiedak

Nederland is een vogelrijk land én een van de meest dichtbevolkte landen ter wereld. In ons kleine landje staan ruim 8 miljoen woningen plus een heleboel nutsgebouwen en commercieel vastgoed. Waar een gebouw staat is geen natuur. Dat klinkt logisch, maar is eigenlijk heel stom.

image

“Ruimte voor natuur moet de standaard zijn”

Wat doe je bij renovatieprojecten met de vogels en vleermuizen die al in een gebouw wonen? Voor renovatieproject Dakenstroom ontwikkelde Unitura een dak dat ruimte biedt voor de natuur. Hiermee werd Dakenstroom winnaar van de Award Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen 2021.

image

Dakenstroom winnaar Award Natuurinclusief bouwen & Ontwerpen

De Award Natuurinclusief bouwen & Ontwerpen van Vogelbescherming Nederland en Zoogdiervereniging is in 2021 gewonnen door het project Dakenstroom in Kaatsheuvel. De jury was vooral onder de indruk van de haalbaarheid van dit project.

image

Natuurinclusief opdrachtgeven

Hoe maak je de slag van beleid naar uitvoering in duurzaam en natuurinclusief bouwen? Goed aanbesteden is essentieel! Eva van der Graaf en Leon Dielen van Tauw geven tips.

Alle van nature in het wild levende vogels en vleermuizen zijn strikt beschermd. Voor aanvang van bouw- en renovatiewerkzaamheden is het van belang rekening te houden met de wettelijke vereisten die voortvloeien uit de Wet natuurbescherming.

Meld je aan voor de nieuwsbrief