Het jaar 2024 is door Vogelbescherming Nederland en Sovon uitgeroepen tot het ‘Jaar van de huismus’.
Een huizenbroeder, maar voor zijn voedsel en veiligheid bijzonder afhankelijk van de beplanting in de bebouwde kom. En de huismus is daar niet de enige in. Veel geliefde tuin- en parkvogels kunnen in onze stedelijke omgeving alleen overleven als er gelaagde en gevarieerde beplanting te vinden is. Maar wat is vogelvriendelijke beplanting nu precies, en hoe houden we daar rekening mee bij de inrichting en het beheer van onze openbare ruimte?
Gert-Jan Koopman, natuur-technisch adviseur bij Natuurpro, licht in samenwerking met Vogelbescherming Nederland toe waarom een herwaardering van de struiklaag zo belangrijk is. Daarnaast gaat hij in op de voordelen van streekeigen- en inheemse beplanting, en hoe je ecosystemen kunt versterken door bij het maken van bij je beheerplannen aandacht te schenken aan de behoeften van vogels.
De expertmeeting zal 2 juli online plaatsvinden en duurt van 15.45 tot 16.30u.
Geef je op en kom meer te weten over vogelvriendelijk beheer!
Tekst: Merel Roks, Vogelbescherming Nederland, 25 april 2024
Beeld: Wil Leurs, AGAMI
Het gaat niet goed met veel vogelsoorten in ons stedelijk gebied, blijkt uit de Stadsvogelbalans 2022. Met name de soorten die afhankelijk zijn van struiken, gaan snel achteruit. De oplossing? Meer gelaagd groen in de steden.
Steden verdichten. Steeds meer mensen wonen en werken op dezelfde hoeveelheid vierkante meters. Hoe houd je dan de stad leefbaar en gezond? Het zijn vragen waarover het Architectuurcentrum Eindhoven graag de discussie aangaat, vertelt coördinator René Erven.
Bij veel bouw- en verbouwprojecten de bestaande groenelementen, zoals oude bomen en struiken, opgeofferd om de locatie bouwrijp te maken. Dat kan ook heel anders.
Alle planten en dieren hebben een specifiek leefgebied waar ze het beste gedijen. Maak je project compleet door soorten te kiezen die goed aansluiten op de omgeving.