×
home architectenbureau woningcorporatie gemeente projectontwikkelaar actueel downloads award Natuur inbouw

Factsheet na-isolatie en vleermuizen

image
Gebouwbewonende vleermuizen zijn voor hun verblijfplaatsen sterk afhankelijk van spouwmuren en daken van gebouwen. Vleermuizen slapen echter overdag en reageren daardoor niet snel op dreigende werkzaamheden. Bij na-isolatie van de spouw of het dak kunnen op dat moment aanwezige dieren levend worden begraven of ingesloten, of raken ernstig verkleefd door lijmstoffen. Voorkom dit door vleermuisvriendelijk te werken, volgens de adviezen in deze factsheet.
image

Toegankelijke spouwmuur voor vleermuizen

De ruimte in de spouwmuur is van oudsher een verblijfplaats van verschillende vleermuizen. Deze spouwmuren kunnen we toegankelijk houden door middel van open stootvoegen.

image

Factsheet Na-isolatie

Door bij na-isolatie rekening te houden met vogels en vleermuizen, voorkomt u verstoring en behouden verschillende kwetsbare soorten hun nest- en overwinteringsplaatsen.

image

Woonwensen van vogels en vleermuizen

Gierzwaluwen, huismussen en verschillende soorten vleermuizen maken dankbaar gebruik van ruimtes in gebouwen. Maar welk plekje is het meest geschikt voor wie?

image

Ontsluit tussenspouw voor vleermuizen

Spouwen zijn dankzij de stabiele temperatuur bij uitstek geschikt voor vleermuizen. De spouw kan eenvoudige toegankelijk gemaakt worden voor vleermuizen, zonder dat die een warmtelek oplevert.

Alle van nature in het wild levende vogels en vleermuizen zijn strikt beschermd. Voor aanvang van bouw- en renovatiewerkzaamheden is het van belang rekening te houden met de wettelijke vereisten die voortvloeien uit de Wet natuurbescherming.

Meld je aan voor de nieuwsbrief