×
home architectenbureau woningcorporatie gemeente projectontwikkelaar actueel downloads award Natuur inbouw

Factsheet Natuurvriendelijke historische gebouwen

image
Gierzwaluwen en vleermuizen gebruiken de kieren en holle ruimtes die in monumentale gebouwen vaak in overvloed te vinden zijn, graag als nest- of verblijfplek. Slechtvalken en uilen nestelen hoog op een gebouw, waar ze niet alleen de ruimte hebben, maar ook een topuitzicht op zoek naar mogelijke prooi. Zie renovatie en herinrichting van monumentale panden als een kans om nest- en verblijfplekken voor deze soorten te realiseren. Ze voegen meerwaarde toe aan je gebouw.
image

Factsheet Vleermuizen en verlichting

Met natuurinclusieve verlichting kan veiligheid voor mensen samengaan met het versterken van onze nachtelijke natuur.

image

Geef vogels en vleermuizen in je gebouw de ruimte

Door slim en creatief te ontwerpen, kan je als architect ruimte voor vogels en vleermuizen terugbrengen, zonder af te doen aan de esthetiek of comfort van je ontwerp.

image

Woonwensen van vogels en vleermuizen

Gierzwaluwen, huismussen en verschillende soorten vleermuizen maken dankbaar gebruik van ruimtes in gebouwen. Maar welk plekje is het meest geschikt voor wie?

image

Plek voor gierzwaluwen in Antwerpen

Steigergaten (ook wel stellinggaten genoemd) zijn ideale nestplaatsen voor gierzwaluwen. Veel monumentale kastelen, kerken en oude herenhuizen hebben deze gaten. De gaten zijn in een handomdraai om te toveren tot nestplaatsen, ook als ze dicht zijn.

Alle van nature in het wild levende vogels en vleermuizen zijn strikt beschermd. Voor aanvang van bouw- en renovatiewerkzaamheden is het van belang rekening te houden met de wettelijke vereisten die voortvloeien uit de Wet natuurbescherming.

Meld je aan voor de nieuwsbrief