Factsheet Scholekster op het dak
Beeld: Rafael Martig
Nederland is een vogelrijk land én een van de meest dichtbevolkte landen ter wereld. In ons kleine landje staan ruim 8 miljoen woningen plus een heleboel nutsgebouwen en commercieel vastgoed. Waar een gebouw staat is geen natuur. Dat klinkt logisch, maar is eigenlijk heel stom.
Als het aan landschapsontwerper Nina Ravestein ligt, wordt natuurinclusief bouwen de norm. In 2019 ontving ze de Natuurinclusief Bouwen Award vanwege haar inzet om de bouwwereld meer in balans te brengen met de natuur. Dit jaar is zij een van onze juryleden.
Groene daken zijn helemaal in. Ze houden regenwater langer vast, zorgen voor luchtzuivering, een lagere omgevingstemperatuur, warmteregulatie en energiebesparing. Daarnaast trekken ze insecten en vogels aan. Maar hoe leg je zo’n groen dak aan?
Natuurinclusief bouwen is in opkomst. Onder meer in Groningen, Oirschot en Scheveningen ontstaan inspirerende initiatieven. Zoals het aanpassen van beleid ten behoeve van biodiversiteit en een groendak dat is ingepast in het omringende duinlandschap.