Natuurinclusief bouwen is in opkomst. Dat blijkt ook uit het grote aantal aanmeldingen voor de Award dit jaar.
Bij veel ontwerpen en bouwprojecten staan tegenwoordig duurzaamheid en energieverbruik centraal, maar rekening houden met de natuur is nog minder vanzelfsprekend.
Vogelbescherming is daarom blij dat een groeiend aantal partijen die betrokken zijn bij het inrichten van de bebouwde kom, naast mensen, ook dieren en natuur als eindgebruiker van hun ontwerp in het vizier hebben. Ze houden vanaf de start van hun plannen al rekening met de behoeften van aanwezige dier- en plantensoorten, of soorten die het gebied kunnen (her)ontdekken. Zo creëren ze een leefomgeving die aantrekkelijk is voor mensen èn dier.
De winnaar: Getijdenpark Keilehaven
De 38 inzendingen varieerden enorm, maar de vakjury koos als winnaar uiteindelijk het project Getijdenpark Keilehaven in Rotterdam, van de landschapsarchitecten De Urbanisten. Zij transformeerden een oud versteend havengebied vol met industrie, naar stadse natuur.
Door negen terrassen krijgen eb en vloed weer de ruimte en is het tegelijkertijd een gebied waar mensen volop gebruik van kunnen maken. De jury roemt dit project omdat er letterlijk vanaf de bodem af aan een ontwerp is gemaakt van het gebied en hoe de lokale natuur er weer optimaal de ruimte in krijgt:
Ontwerpschets van Getijdenpark Keilehaven, door De Urbanisten.
Genomineerde projecten
Naast het winnende project waren er zes andere projecten genomineerd, die varieerden van een nieuwe woonwijk tot een klein- en grootschaliger appartementencomplex. Elk pitchten ze hun project tijdens de Dutch Design Week, alvorens de jury haar keuze voor een winnaar bekend maakte.
Ook maakte de jury drie speciale vermeldingen, van inzendingen die niet in aanmerking kwamen voor de grote prijs, maar toch op een bepaalde manier opvielen. Het betrof: de Paddentrap (ingezonden door RAVON), EcoWal (ingezonden door Stichting Vergroening Singel030) en Bijenpark Ypenburg (ingezonden door Zeinstra Verbeek Architecten).
Vogelbescherming is blij met het grote aantal inzenders dat er trots op is zich voor biodiversiteit in te zetten.
Ze sluit aan bij de woorden van Sicco Jansen, winnaar van de Award 2021, over de ambitie voor natuurinclusief bouwen voor de komende tijd: "Laten we niet het minimale doen wat nodig is voor natuur, maar gaan voor het maximaal haalbare. Laten we villa's (spreekwoordelijk) voor vogels bouwen!"
Alle zeven genomineerde projecten, met geheel links de uiteindelijke winnaar.
De Award is een initiatief van Vogelbescherming Nederland en ontstaan uit een samenwerking met de Zoogdiervereniging. De jury bestaat uit Daan Bruggink (ORGA Architect), Saskia van Stein (IABR & Design Academy), Deborah Post (Honey Highway) en Marco Matheeuwsen (Woningcorporatie Casade). De prijsuitreiking vond plaats op de Dutch Design Week in Eindhoven.
Tekst: Marieke Dijksman, Vogelbescherming Nederland, 26 oktober 2023
Beeld: Mirjam Verschoor & De Urbanisten
Het meest inspirerende natuurinclusieve project of ontwerp van de afgelopen tijd is bijna bekend! Uit de 38 inzendingen heeft de vakjury er 7 genomineerd. De winnaar wordt 26 oktober bekendgemaakt tijdens de Dutch Design Week.
Het najaar is de ideale tijd om te planten en te zaaien. Maar welke aanplant je kiest voor biodiversiteit, hangt af van de bodem en de karakteristieke flora van het gebied. Jojanneke Bijkerk helpt, met haar bedrijf Cruydt-Hoeck, gemeenten bij de invulling en het beheer van de groene openbare ruimte.
Terwijl de aanmeldingen binnenkomen voor de Award Natuurinclusief Bouwen & Ontwerpen, legt ontwerper Merel van der Linden de laatste hand aan de prijs. Een prachtig kunstwerk dat buiten aan de gevel kan worden opgehangen. “Zodat iedereen het kan zien, en we de vogels niet vergeten.”
Als directeur van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) onderzoekt Saskia van Stein hoe ontwerpers kunnen helpen grote maatschappelijke vraagstukken te beantwoorden. Als jurylid voor de Award Natuurinclusief Bouwen & Ontwerpen hoopt ze op inzendingen die mensen niet boven maar ín de natuur plaatsen.