×
home architectenbureau woningcorporatie gemeente projectontwikkelaar actueel downloads award

Getijdenpark Keilehaven wint Award

image
Het Getijdenpark Keilehaven in Rotterdam heeft de Award Natuurinclusief Bouwen & Ontwerpen 2023 gewonnen. De vakjury reikte zojuist de prijs uit op de Dutch Design Week. Vogelbescherming Nederland deelt de prijs één keer in de twee jaar uit aan het meest natuurinclusieve project of ontwerp van Nederland.

Natuurinclusief bouwen is in opkomst. Dat blijkt ook uit het grote aantal aanmeldingen voor de Award dit jaar.
Bij veel ontwerpen en bouwprojecten staan tegenwoordig duurzaamheid en energieverbruik centraal, maar rekening houden met de natuur is nog minder vanzelfsprekend.
Vogelbescherming is daarom blij dat een groeiend aantal partijen die betrokken zijn bij het inrichten van de bebouwde kom, naast mensen, ook dieren en natuur als eindgebruiker van hun ontwerp in het vizier hebben. Ze houden vanaf de start van hun plannen al rekening met de behoeften van aanwezige dier- en plantensoorten, of soorten die het gebied kunnen (her)ontdekken. Zo creëren ze een leefomgeving die aantrekkelijk is voor mensen èn dier.

De winnaar: Getijdenpark Keilehaven
De 38 inzendingen varieerden enorm, maar de vakjury koos als winnaar uiteindelijk het project Getijdenpark Keilehaven in Rotterdam, van de landschapsarchitecten De Urbanisten. Zij transformeerden een oud versteend havengebied vol met industrie, naar stadse natuur.
Door negen terrassen krijgen eb en vloed weer de ruimte en is het tegelijkertijd een gebied waar mensen volop gebruik van kunnen maken. De jury roemt dit project omdat er letterlijk vanaf de bodem af aan een ontwerp is gemaakt van het gebied en hoe de lokale natuur er weer optimaal de ruimte in krijgt:

"Dit project heeft de natuur als bron en concept, haalt de natuur echt weer binnen in het stedelijk gebied."

9 Dwarsdoorsnede zonder tekst

Ontwerpschets van Getijdenpark Keilehaven, door De Urbanisten.

Genomineerde projecten

Naast het winnende project waren er zes andere projecten genomineerd, die varieerden van een nieuwe woonwijk tot een klein- en grootschaliger appartementencomplex. Elk pitchten ze hun project tijdens de Dutch Design Week, alvorens de jury haar keuze voor een winnaar bekend maakte.
Ook maakte de jury drie speciale vermeldingen, van inzendingen die niet in aanmerking kwamen voor de grote prijs, maar toch op een bepaalde manier opvielen. Het betrof: de Paddentrap (ingezonden door RAVON), EcoWal (ingezonden door Stichting Vergroening Singel030) en Bijenpark Ypenburg (ingezonden door Zeinstra Verbeek Architecten).

Vogelbescherming is blij met het grote aantal inzenders dat er trots op is zich voor biodiversiteit in te zetten.
Ze sluit aan bij de woorden van Sicco Jansen, winnaar van de Award 2021, over de ambitie voor natuurinclusief bouwen voor de komende tijd: "Laten we niet het minimale doen wat nodig is voor natuur, maar gaan voor het maximaal haalbare. Laten we villa's (spreekwoordelijk) voor vogels bouwen!"

High Res Genomineerden

Alle zeven genomineerde projecten, met geheel links de uiteindelijke winnaar.

De Award is een initiatief van Vogelbescherming Nederland en ontstaan uit een samenwerking met de Zoogdiervereniging. De jury bestaat uit Daan Bruggink (ORGA Architect), Saskia van Stein (IABR & Design Academy), Deborah Post (Honey Highway) en Marco Matheeuwsen (Woningcorporatie Casade). De prijsuitreiking vond plaats op de Dutch Design Week in Eindhoven.

Tekst: Marieke Dijksman, Vogelbescherming Nederland, 26 oktober 2023
Beeld: Mirjam Verschoor & De Urbanisten

image

Nominaties Award Natuurinclusief Bouwen bekend

Het meest inspirerende natuurinclusieve project of ontwerp van de afgelopen tijd is bijna bekend! Uit de 38 inzendingen heeft de vakjury er 7 genomineerd. De winnaar wordt 26 oktober bekendgemaakt tijdens de Dutch Design Week.

image

Biodiversiteit stimuleren? Kies de juiste plantensoorten

Het najaar is de ideale tijd om te planten en te zaaien. Maar welke aanplant je kiest voor biodiversiteit, hangt af van de bodem en de karakteristieke flora van het gebied. Jojanneke Bijkerk helpt, met haar bedrijf Cruydt-Hoeck, gemeenten bij de invulling en het beheer van de groene openbare ruimte.

image

‘Deze prijs mag iedereen zien’

Terwijl de aanmeldingen binnenkomen voor de Award Natuurinclusief Bouwen & Ontwerpen, legt ontwerper Merel van der Linden de laatste hand aan de prijs. Een prachtig kunstwerk dat buiten aan de gevel kan worden opgehangen. “Zodat iedereen het kan zien, en we de vogels niet vergeten.”

image

Op zoek naar ontwerpers die de nieuwe tijd inluiden

Als directeur van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) onderzoekt Saskia van Stein hoe ontwerpers kunnen helpen grote maatschappelijke vraagstukken te beantwoorden. Als jurylid voor de Award Natuurinclusief Bouwen & Ontwerpen hoopt ze op inzendingen die mensen niet boven maar ín de natuur plaatsen.

Alle van nature in het wild levende vogels en vleermuizen zijn strikt beschermd. Voor aanvang van bouw- en renovatiewerkzaamheden is het van belang rekening te houden met de wettelijke vereisten die voortvloeien uit de Wet natuurbescherming.

Meld je aan voor de nieuwsbrief