×
home architectenbureau woningcorporatie gemeente projectontwikkelaar actueel downloads award Natuur inbouw

Gierzwaluwen weten Dakenstroom-dak te vinden

image
De eerste daken van het project Dakenstroom, dat vorig jaar de Award Natuurinclusief Bouwen & Ontwerpen won, zijn in gebruik genomen door gierzwaluwen. Heuglijk nieuws dat laat zien dat met aandacht ontworpen en geplaatste inbouwvoorzieningen effectief zijn.

Dakenstroom is een groot renovatieproject voor rijtjeshuizen van corporatie Casade. De gerenoveerde daken moesten niet alleen ruimte bieden voor isolatie, zonnepanelen en groen; maar ook huisvesting bieden voor diersoorten. De verblijfplaatsen voor dieren werden ontworpen door Unitura.

Mede-eigenaar Sicco Jansen: “We hebben opgedikte dakranden ontwikkeld met een holle ruimte waarin prefab nestkasten geplaatst kunnen worden. Voor de langsgevels maakten we kasten voor de huismus en de gierzwaluw. Voor de kopgevels hebben we vleermuiskasten ontwikkeld die verschillende soorten vleermuizen kunnen huisvesten zoals de dwergvleermuis, de laatvlieger en de grootoor. Dan is het toch even spannend hoe snel de dieren de voorzieningen weten te vinden!”

Door: Mariël Verburg, 22 juni 2022
Beeld: Gerbert Voortman

image

Dakenstroom winnaar Award Natuurinclusief bouwen & Ontwerpen

De Award Natuurinclusief bouwen & Ontwerpen van Vogelbescherming Nederland en Zoogdiervereniging is in 2021 gewonnen door het project Dakenstroom in Kaatsheuvel. De jury was vooral onder de indruk van de haalbaarheid van dit project.

image

Stimuleer de aanleg van groene daken

Een gemeente kan diverse stappen zetten om de realisatie van groene daken te stimuleren. We noemen er een paar.

image

Natuurinclusief bouwen? Deze video vertelt je hoe!

Natuurinclusief bouwen en ontwerpen is makkelijker dan je denkt. Vogelbescherming Nederland, de Zoogdiervereniging en provincie Noord-Brabant ontwikkelden een nieuwe praktische video om het je te laten zien.

image

"We moeten ecosystemen bouwen"

Als het aan landschapsontwerper Nina Ravestein ligt, wordt natuurinclusief bouwen de norm. In 2019 ontving ze de Natuurinclusief Bouwen Award vanwege haar inzet om de bouwwereld meer in balans te brengen met de natuur. Dit jaar is zij een van onze juryleden.

Alle van nature in het wild levende vogels en vleermuizen zijn strikt beschermd. Voor aanvang van bouw- en renovatiewerkzaamheden is het van belang rekening te houden met de wettelijke vereisten die voortvloeien uit de Wet natuurbescherming.

Meld je aan voor de nieuwsbrief