Het zorgt onder andere voor een betere luchtkwaliteit, doordat fijnstof wordt afgevangen, en voor verkoeling in hete zomers. Ook vanuit esthetisch oogpunt is groen van waarde.
Verdichtende steden, hetere zomers, intensere stortbuien; het zijn allemaal problemen waar gebouwgebonden groen een oplossing voor is. Groene daken bufferen regenwater, isoleren en zorgen voor extra groene buitenruimte. Daktuinterrassen zijn hip. Groene gevels maken het straatbeeld mooier en geven gebouwen een vriendelijker uitstraling. Groen is gezond en mensen worden er gelukkiger van.
Deze en andere voordelen van groen zijn inmiddels ook uitgebreid beschreven. De uitdaging is nu vooral om groen ook de ruimte te geven en naadloos in te passen in steeds verder verdichtende steden. Groene daken en gevels bieden hier een slimme, mooie oplossing voor.
Daarnaast wordt verticaal groen steeds vaker toegepast. Niet alleen in de vorm van traditioneel begroeide gevels, maar ook als technische hoogstandjes waarbij bomen letterlijk vanaf de gevel de hemel in groeien. Neem bijvoorbeeld Bosco Verticale in Milaan en Wonderwoods in Utrecht.
De technische mogelijkheden om het ontwerp van gebouwen en de ruimte waarin zij zich bevinden te vergroenen zijn inmiddels oneindig. Voor ieder ontwerp is er wel een passende groene toevoeging te bedenken. Het succes van de gevonden oplossingen betaalt zich op twee manieren uit. In de vorm van tevredenheid bij opdrachtgevers en gebruikers en in een toename van de biodiversiteit in de steden.
Groene netwerken zijn van levensbelang. Vogels, vleermuizen en andere stadsdieren gebruiken de goede groene en blauwe infrastructuur in de stad om zich te verplaatsen.
Groene gevels leggen nauwelijks beslag op de ruimte maar de voordelen voor vogels en mensen zijn groot! Een overzicht van de diverse plantensoorten die in een groene gevel kunnen worden toegepast.
Daken bieden een geweldige kans voor het vergroenen van het stedelijk gebied. Bovendien geven ze een nieuwe dimensie aan je gebouw. Maar hoe zitten ze in elkaar?
‘Verticaal groen’ wordt in Nederland nog weinig toegepast. Vrijwel alle muren zijn daarentegen geschikt voor houtige gewassen en klimplanten langs een klimrek of leidraden.