×
home architectenbureau woningcorporatie gemeente projectontwikkelaar actueel downloads award Natuur inbouw

In praktijk: Groene Mondriaan in Delft

image
Een groene omgeving zorgt voor meer geluk en vermindert stress. Het bevordert vitaliteit, creativiteit en stimuleert ontmoetingen tussen mensen. Ook gebouwen dragen bij aan een prettige, groene leefomgeving. Steeds vaker wordt gekeken hoe groen verwerkt kan worden bij de bouw van huizen en gebouwen. In de Coendersbuurt van Nieuw Delft is onlangs project Floris gerealiseerd. Negen moderne herenhuizen, met één opvallende ertussen: een huis met een groene gevel.

Verticaal bos
De beroemdste groene gevel is misschien wel 'Bosco Verticale' in Milaan. Het in 2014 opgeleverde verticale woonbos is een ecologisch hoogstandje te midden van de drukke stad. Inmiddels worden wereldwijd gevels vergroend, ook in Nederland.
Zo realiseerde Ballast Nedam al eerder groene gevels in bijvoorbeeld het stadskantoor in Venlo.

Mondriaangevel
De groene gevel in de Coendersbuurt, is geïnspireerd op de schilderijen van Mondriaan. De kenmerkende vlakkenverdeling, waarmee Mondriaan beroemd werd zie je duidelijk terug in het ontwerp. Er is daarom gewerkt met drie beplantingsmixen om de kenmerkende vlakkenverdeling van Mondriaan in het groen na te bootsen: groen schaduw, schaduw rood en blauw-roze. In het voorjaar en de zomer staat de gevel in bloei, in het najaar wordt de gevel gehuld in herfstkleuren. 's Winters vallen de wintergroene planten extra op. Doordat is gewerkt met veel verschillende soorten planten die op diverse momenten bloeien wordt hiermee het hele jaar door de biodiversiteit rondom het huis verhoogd.

De praktijk
De groene gevel in Delft is een zogenaamde modulaire groene gevel. Deze gevel bestaat dus niet uit klimplanten, maar uit planten in een paneel. Je hebt hierdoor een grotere keuze aan planten en kan selectief zijn in wat er op de gevel groeit. Deze modulaire gevel heeft een automatisch irrigatiesysteem wat zorgt voor de juiste hoeveelheid water en voedingsstoffen. In tegenstelling tot grondgebonden muurbegroeiing is een modulaire gevel technisch veeleisender en dus duurder. Om de gevel zo groen te houden vergt onderhoud, hier kun je een onderhoudspakket voor afsluiten. Bij de gevel in Delft wordt dit verzorgd door Semper Green. Ze dragen zorg voor het water geven, snoeien en ze houden de gevel continu in de gaten. Zo blijft de gevel bijdragen aan een prettige, groene leefomgeving.

Semper Greenwall Floris Delft
image

Gevels vergroenen beter met klimhulp

‘Verticaal groen’ wordt in Nederland nog weinig toegepast. Vrijwel alle muren zijn daarentegen geschikt voor houtige gewassen en klimplanten langs een klimrek of leidraden.

image

Groene gevels voegen natuurkwaliteit toe

Groene gevels leggen nauwelijks beslag op de ruimte maar de voordelen voor vogels en mensen zijn groot! Een overzicht van de diverse plantensoorten die in een groene gevel kunnen worden toegepast.

image

Vleermuis verblijft graag achter gevelbetimmering

Uitpandige voorzieningen zoals boeiborden of gevelbetimmering worden ook gebruikt door vleermuizen. Combineer ze met een achter de betimmering ingebouwde kast of open stootvoeg.

image

Modulair muursysteem voor groene gevel los van bodem

Groene gevels bestaan in vele verschijningsvormen. Geprefabriceerde gevelelementen zonder verbinding met de bodem maken het mogelijk gedetailleerde gevelontwerpen met groen te maken.

Alle van nature in het wild levende vogels en vleermuizen zijn strikt beschermd. Voor aanvang van bouw- en renovatiewerkzaamheden is het van belang rekening te houden met de wettelijke vereisten die voortvloeien uit de Wet natuurbescherming.

Meld je aan voor de nieuwsbrief