×
home architectenbureau woningcorporatie gemeente projectontwikkelaar actueel downloads award

Infographic: Scholeksters helpen in hun leefgebieden

image
De scholekster is kampioen buigzaamheid. Bij het minder geschikt raken van zijn originele leefgebied aan de kust, verhuisde hij naar het landelijk gebied en daarna naar de stad. Toch gaat het nog steeds niet goed met deze soort. Een infographic geeft inzicht in zijn problemen en wat eraan te doen.

Scholeksters zijn opvallende, luidruchtige vogels. Van oorsprong zijn het vogels van de kust, in Nederland ook van het boerenland. In toenemende mate vestigen scholeksters zich op platte grind- of sedumdaken in het stedelijk gebied. Waarschijnlijk omdat het broeden op een dak veiliger en vaker succesvol is.

In elk van zijn drie leefgebieden kan de soort echter hulp van ons gebruiken, om zijn overlevingskansen te vergroten.
Deze infographic geeft tips hoe dat te doen.

Infographic Scholekster in zijn leefgebieden helpen


Beeld: Anne-Lieke Struijk-Faber

image

Factsheet Scholekster op het dak

Scholeksters komen van oorsprong voor aan de kust en op het boerenland. In toenemende mate vestigen ze zich ook op grind- of sedumdaken in het stedelijk gebied. Met deze factsheet help je ze het hoofd bieden aan de uitdagingen die ze daar tegen komen.

image

Multifunctionele aanpak schept ruimte voor groen

Multifunctioneel ruimtegebruik maakt het mogelijk om op een project meer groen in te brengen zonder daarvoor oppervlakte te hoeven inleveren.

image

Elk dak een vegetatiedak

Nederland is een vogelrijk land én een van de meest dichtbevolkte landen ter wereld. In ons kleine landje staan ruim 8 miljoen woningen plus een heleboel nutsgebouwen en commercieel vastgoed. Waar een gebouw staat is geen natuur. Dat klinkt logisch, maar is eigenlijk heel stom.

Alle van nature in het wild levende vogels en vleermuizen zijn strikt beschermd. Voor aanvang van bouw- en renovatiewerkzaamheden is het van belang rekening te houden met de wettelijke vereisten die voortvloeien uit de Wet natuurbescherming.

Meld je aan voor de nieuwsbrief