Download hier een overzicht van verschillende type groene daken
Intensief en extensief
Globaal bestaan er twee verschillende typen groene daken: extensieve en intensieve groene daken. Een extensief groen dak heeft dunne laag substraat (7-10 cm) en is bedekt met sedum, grassen of kruiden. Het is niet betreedbaar, maar ziet er wel aantrekkelijk uit en kan bijdragen aan de lokale biodiversiteit. Dankzij het relatief lichte gewicht zijn extensieve groene daken op vrijwel alle daken toepasbaar. Intensieve groene daken hebben een dikkere laag substraat (15 cm of meer) en bieden ruimte aan een bredere selectie van planten die erop kunnen groeien. Er zijn ook lichtgewicht groene daken beschikbaar. Dankzij het lichte substraat dat in deze constructie gebruikt wordt, is dit dak ook uitermate geschikt voor renovatieprojecten of voor toepassing onder zonnepanelen.
Bruine daken
Een bijzondere variant van een groen dak is een bruin dak. Deze daken zijn geïnspireerd op vaak zeer biodiverse brownfields; stukjes braakliggend land die door het steeds compacter bouwen in de stad verdwijnen. In Londen is daarom het initiatief genomen deze grond bij nieuwbouw af te graven, te bewaren en vervolgens als dakbedekking te gebruiken. Naast de grote biodiversiteit hebben deze daken als aanvullend voordeel dat ze onderhoudsarm en makkelijk aan te leggen zijn. De natuur doet het meeste werk; zorg voor een substraat van ruw gruis en steenslag, afgewisseld met elementen als grote stukken hout. Lokale vegetatie komt vanzelf op. Op dit soort daken vind je een ongekende biodiversiteit.
Natuurdaken
Van een groen dak een echt natuurdak maken? Dat kan! Hoewel ieder groen dak een steentje bijdraagt aan biodiversiteit in de stad, zijn er een paar tips waarmee je het dak donkergroen kan maken. Zorg bijvoorbeeld voor variatie in de dikte van het substraat en in de (inheemse) soorten die worden toegepast. Maak gebruik van een zadenmengsel van bijvoorbeeld Cruydt Hoeck of laat de wind lokale vegetatie op je dak brengen. Door een paar structuurelementen zoals een stuk grind, boomstam of insectenhotel toe te voegen maak je het geheel af.
Inmiddels leveren meerdere fabrikanten ook kant-en-klare natuurdaken en er is zelfs een speciaal vogeldak ontwikkeld.
Daken bieden een geweldige kans voor het vergroenen van het stedelijk gebied. Bovendien geven ze een nieuwe dimensie aan je gebouw. Maar hoe zitten ze in elkaar?
Multifunctioneel ruimtegebruik maakt het mogelijk om op een project meer groen in te brengen zonder daarvoor oppervlakte te hoeven inleveren.
Groene netwerken zijn van levensbelang. Vogels, vleermuizen en andere stadsdieren gebruiken de goede groene en blauwe infrastructuur in de stad om zich te verplaatsen.
Groene gevels leggen nauwelijks beslag op de ruimte maar de voordelen voor vogels en mensen zijn groot! Een overzicht van de diverse plantensoorten die in een groene gevel kunnen worden toegepast.