×
home architectenbureau woningcorporatie gemeente projectontwikkelaar actueel downloads award Natuur inbouw

Livestream symposium 'Samen bouwen...' beschikbaar

image
Donderdag 13 oktober was het symposium 'Samen bouwen aan een groene toekomst' in de LocHal in Tilburg. Nu 'prefab' inbouw voor vogels en vleermuizen steeds meer ingeburgerd raakt bij bouw- en renovatieprojecten, richten we ons op de bredere leefomgeving. We willen ecosystemen bouwen waar vogels en mensen zich thuis voelen! Kijk de livestream van het symposium nu terug.

Het symposium was het slotstuk van het project ‘Een thuis voor vogels en vleermuizen in de B5’, van Vogelbescherming Nederland, Zoogdiervereniging en de Provincie Noord-Brabant. Dit project richtte zich onder andere op het inbouwen en monitoren van kunstmatige verblijfplaatsen voor vogels- en vleermuizen in renovatie-, nieuwbouwprojecten en kerken.
Nadrukkelijk keken we tijdens het symposium echter ook vooruit, want met het eind van dit project begint een veel grotere uitdaging om ons, naast prefab inbouw, te richten op de bredere leefomgeving. We willen ecosystemen bouwen waar vogels en mensen zich thuis voelen!

Het symposium leverde ons veel positieve energie op, omdat we de mooie bibliotheek deelden met gelijkgestemde zielen. Mensen die op professioneel vlak op zoek zijn naar kansen, niet willen blijven hangen in beperkingen. Met Noor Aghina van Synchroon zagen we hoe een ontwikkelaar het verschil kan maken door voorafgaand aan het plannen te kijken welke soorten op locatie aanwezig zijn. Common Affairs Architecten en IVN ontwikkelden samen een woningbouwconcept dat op elke plek in Nederland breed kan worden toegepast en de beleving van een groen en ademend huis als geen ander aan bewoners ‘verkoopt’. Marcel Steeghs van SVP Architectuur en Stedenbouw liet zien dat er met de soms moeilijk te pijlen vleermuis, verrekt goed gebouwd kan worden door middel van een integrale benadering. En met behulp van omgevingsscan De Nieuwe Waarde kregen we een goed beeld van de 'gezondheid' van onze leefomgeving en een handreikingen om die te verbeteren.

Tilburg was als gastgemeente ook het toneel voor een natuurinclusieve wandeling door de spoorzone, en stadsecoloog Mischa Cillessen en Anneke Moors van KunstLoc Brabant presenteerden met gepaste trots een preview van de komende stadsnatuurroute door deze gastgemeente.
Niet minder inspirerend was het rondetafelgesprek met de stadsecologen van de vijf deelnemende gemeenten (Breda, Tilburg, Eindhoven, 's Hertogenbosch en Helmond) aan het project 'Een thuis voor vogels en vleermuizen in de B5'. Samen bespraken ze hun bevindingen tijdens het project en hun -vaak grote- ambities voor de toekomst van hun stad.

Wij kunnen niet wachten om die toekomst met eigen ogen te zien ontvouwen! Wellicht kan er dan weer een tentoonstelling worden georganiseerd over de nieuwste stadsnatuur, zoals ook nu nog te zien in de LocHal.

Kijk de livestream nu terug

Voor diegenen die de inspirerende sprekers tijdens het symposium hebben gemist, of dit wellicht nog eens willen terugkijken, is de opname van de livestream vanaf nu terug te zien via deze link naar YouTube.

Low Res Symposium13 Okt22 64

Ook kan er nog worden nagepraat via de KennisCloud van bibliotheek de LocHal. Wat heb jij opgestoken van deze bijeenkomst over natuurinclusief bouwen? Of wat ga je in het vervolg wellicht anders doen?
Heb je leuke, innovatieve ideeën over biodiversiteit in de stad en hoe we onze bebouwde kom kunnen inrichten voor en met de natuur? Deel het met ons, we komen graag met je in contact.


Tekst: Merel Roks, 19 oktober 2022
Beeld: Mirjam Verschoor Fotografie

image

Natuurinclusief bouwen omarmd in Noord-Brabant

Terug – maar vooral vooruitkijken. Dat is waar het gisteren op het Symposium ‘Samen bouwen aan een groene toekomst’ om ging. Het symposium was het slotstuk van vijf jaar natuurinclusief bouwen in de vijf grootste Brabantse gemeenten.

image

‘Met circulair bouwen creëren we woongenot’

Dat zijn nieuw ontwikkelde rijtjeshuis biobased en natuurinclusief werd, was voor architect Berend Hoffmann een no-brainer. “Maar hoe zorg je dat bewoners dat ook echt kunnen beléven?” Hij spreekt erover op het symposium ‘Samen bouwen aan een groene toekomst’ op 13 oktober in Tilburg.

image

Samenwerken voor natuurinclusieve wijken

Als we onze woonwijken natuurinclusief inrichten, biedt dat kansen voor biodiversiteit, klimaatadaptatie en gezondheid. Om dat te realiseren is samenwerking nodig. Vogelbescherming, Synchroon en Vesteda geven het goede voorbeeld.

image

10% Meer vogels maakt net zo gelukkig als 10% meer inkomen

Is ‘groen’ in uw gemeente een sluitpost op de begroting? Dat is een gemiste kans! Volgens gedragswetenschapper dr. Jolanda Maas draagt een groene omgeving bij aan een gezonde bevolking die meer beweegt, beter slaapt, socialer is en minder vaak naar de huisarts gaat.

Alle van nature in het wild levende vogels en vleermuizen zijn strikt beschermd. Voor aanvang van bouw- en renovatiewerkzaamheden is het van belang rekening te houden met de wettelijke vereisten die voortvloeien uit de Wet natuurbescherming.

Meld je aan voor de nieuwsbrief