×
home architectenbureau woningcorporatie gemeente projectontwikkelaar actueel downloads award

Metseldetaillering als toegang tot spouw

image
Waar gevels worden verfraaid met uit het gevelvlak springende elementen van baksteen of beton kan van de gelegenheid gebruik gemaakt worden om daarachter toegang te bieden tot de spouw voor vleermuizen.

In bijgaand voorbeeld is gebruik gemaakt van bakstenen met aan een zijde een holte. Door die als klezoor (= ¾ steenlengte) met de onderzijde naar beneden in te metselen ontstaat in het metselwerk een sleufopening die niet kan inwateren maar wel toegang biedt naar de spouw.

10 Aangepaste baksteen 2

Als alternatief voor de aangepaste bakstenen kan ook gebruik worden gemaakt van van nature uitstekende gebouwdelen zoals vensterbanken. Op plekken waar verschillende materialen op elkaar aansluiten bevindt zich vaak een dilatatiekier of expansiekier. Wanneer deze kier 1,5 – 2,5 cm is. kan deze ook een toegang tot de spouw bieden.

Maatvoering spouw

  • Zorg voor een muurspouw en / of tussenspouw van minimaal 2 cm diep .
  • In de tussenspouw kan eventueel gebruik worden gemaakt van kunststofgaas met een maaswijde van 3 tot 10 millimeter of opgeruwde isolatieplaten. De toepassing van BRM (Breathable Roof Membranes) als isolatiemateriaal ten zeerste afgeraden. Door de klauwtjes van vleermuizen kan het membraan binnen enkele jaren gaan rafelen. De loslatende vezels kunnen o.a. door individuen die in de kluwen vezels vast komen te zitten tot sterfte onder vleermuizen leiden. Dat vormt een gevaar voor vleermuizen en tast de werking van het membraan aan. Bitumineuze dakvilt dat niet bestaat uit polypropyleen kan veilig worden toegepast.
image

Nokvorst past vleermuis goed

De opening onder de nokvorst van een dak vormt vaak de ingang naar een verblijfplaats van vleermuizen zoals de laatvlieger en de gewone dwergvleermuis. Geef hen in je ontwerp al de ruimte.

image

Ruimte voor vogels in overstekende dakranden

Loze ruimte in de overstek, gootbekisting of andere ruimten aan het gebouw kan gemakkelijk geschikt worden gemaakt voor huisbewonende vogelsoorten als gierzwaluwen of huismussen.

image

Vleermuis verblijft graag achter gevelbetimmering

Uitpandige voorzieningen zoals boeiborden of gevelbetimmering worden ook gebruikt door vleermuizen. Combineer ze met een achter de betimmering ingebouwde kast of open stootvoeg.

image

Factsheet Vleermuizen en verlichting

Met natuurinclusieve verlichting kan veiligheid voor mensen samengaan met het versterken van onze nachtelijke natuur.

Alle van nature in het wild levende vogels en vleermuizen zijn strikt beschermd. Voor aanvang van bouw- en renovatiewerkzaamheden is het van belang rekening te houden met de wettelijke vereisten die voortvloeien uit de Wet natuurbescherming.

Meld je aan voor de nieuwsbrief