×
home architectenbureau woningcorporatie gemeente projectontwikkelaar actueel downloads award natuur-inbouw

Minister de Jonge bezoekt voorbeeldproject De Groene Loper

image
“Bouwen in stedelijk gebied hoeft geen verarming te betekenen voor de biodiversiteit; het kan zelfs een verrijking zijn.” Dat vertelde Timo Roeke van Vogelbescherming Nederland aan minister Hugo de Jonge. De minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening bracht een bezoek aan de Maastrichtse wijk de Groene Loper, een voorloper op het gebied van natuurinclusief bouwen.

Voorbeeldproject
De Groene Loper ligt op de plek waar eerder de A2 liep, midden door Maastricht. Dat was een gebied met veel geluidshinder en luchtverontreiniging. Het verkeer gaat nu via een tunnel onder de stad door, en op de plek van de oude snelweg wordt een groene wijk aangelegd. “Een verademing”, vertelt Roeke. “Het is een langgerekt park geworden zoals je dat kunt zien in Barcelona of Parijs. Bebouwing en biodiversiteit komen hier samen; er is ruimte voor wonen maar ook voor beplanting en recreatie. Ontwikkelaar Ballast Nedam Development is echt een voorloper op dit gebied.”

Roeke gaf de korte rondleiding samen met onder meer Onno Dwars van Ballast Nedam Development. “De Groene Loper is een voorbeeldproject. Met deze wijk hebben we de minister laten zien dat bouwen in stedelijk gebied niet altijd ten koste hoeft te gaan van biodiversiteit. Als je al in de ontwikkelingsfase ecologen betrekt bij je project, kan het ook bijdragen aan de biodiversiteit. De natuur is veerkrachtig, die pakt haar ruimte weer. Maar dan moeten we die ruimte wel zo inrichten dat dat kan.”

Geen dieren meer gewend
Toch wordt de natuur nog vaak vergeten bij bouwprojecten, ziet Roeke. “Veel mensen zijn nog niet op de hoogte van de mogelijkheden. Of ze denken dat de kosten hoog zijn, maar die zijn op de totale begroting eigenlijk te verwaarlozen.” Daarnaast speelt een zekere angst om dieren toegang te geven tot onze bebouwde omgeving. “Tot de jaren zeventig hadden gebouwen altijd gaten en kieren waar vogels en vleermuizen in konden leven. Maar vanaf de jaren tachtig zijn we steeds dichter gaan bouwen en is er geen ruimte meer voor dieren. We zijn ze niet meer gewend, zijn ze vies gaan vinden. En vogels vinden we wel leuk maar de poep… Het moet allemaal heel steriel. Terwijl het juist gezond is om in een biodiverse omgeving te leven. Mensen die in groene wijken wonen gaan minder vaak naar de huisarts. Vogelgeluiden maken gelukkig. Vleermuizen eten duizenden muggen per dag, vogels eten schadelijke insecten in onze tuin. En let wel: de dieren waren hier eerder dan wij.”

Nieuwe standaard
Om nieuwe bewoners van de Groene Loper bewust te maken van het belang van een biodiverse omgeving, neemt Vogelbescherming ze mee op stadssafari. Ook ontvangen ze een vogelpakket met een nestkast, vogelvoer en informatie. “Dat is ook een kans voor de toekomstige bewoners om hun buren te ontmoeten. Zo verbinden we mensen niet alleen met de natuur maar ook met elkaar.”

Of de nestkasten, neststenen en andere aanpassingen in De Groene Loper succesvol zijn, zal Vogelbescherming komende jaren gaan monitoren samen met Ballast Nedam Development. Roeke: “Ook dat wil minister De Jonge graag weten. Wat werkt er in de praktijk en hoe kunnen we dat op andere plekken toepassen? Wat kunnen andere projectontwikkelaars hiervan leren? Waardevolle inzichten om natuurinclusief bouwen tot de nieuwe standaard te maken.”

Tekst: Mariël Verburg, 25 november 2022
Beeld: Ballast Nedam

image

‘Vogeldoos’ opent ogen van bewoners

Bewoners van een nieuwbouwwijk ontvingen een vogelvriendelijk welkomstpakket. Daarnaast werd een rondleiding door hun vogelvriendelijke wijk aangeboden. Uit onderzoek een jaar later blijkt dat met name de rondleiding mensen stimuleerde tot actie in de eigen tuin. De resultaten op een rij.

image

“Mensen én vogels waarderen deze wijk”

Doordrongen van het belang van natuurinclusief bouwen, dient het project Berckelbosch voor ontwikkelaar Ballast Nedam Development als proeftuin voor hun duurzame ideeën. Met die ideeën werd Berckelbosch de Brabantse winnaar van de Award Natuurinclusief Bouwen & Ontwerpen.

image

Stappenplan KAN helpt van kale tuin naar groene oase

Onze partner van de Award Natuurinclusief Bouwen: KAN, ontwikkelde een stappenplan voor projectontwikkelaars en woningcorporaties. Met behulp van dit stappenplan worden bewoners eenvoudig geholpen hun tuin natuurinclusief in te richten.

image

Handleiding Checklist Groen Bouwen

In deze korte handleiding krijgt u tips over hoe je de Checklist groen bouwen kunt gebruiken die natuurinclusieve maatregelen te kiezen die in jouw ontwerp passen. Welke toepassingen ga jij gebruiken?

Alle van nature in het wild levende vogels en vleermuizen zijn strikt beschermd. Voor aanvang van bouw- en renovatiewerkzaamheden is het van belang rekening te houden met de wettelijke vereisten die voortvloeien uit de Wet natuurbescherming.

Meld je aan voor de nieuwsbrief