Samen met Lysette Briedé- Van Aarle van Woonbedrijf blikken we terug op haar ervaring van het symposium.
Waarom hebben jullie meegewerkt aan de organisatie van het symposium?
Lysette: ‘Toen ik in het najaar door jullie (Gemeente Eindhoven en Vogelbescherming) werd benaderd was ik meteen enthousiast. Ik geloof dat natuurinclusief bouwen de toekomst is. En er zijn veel ontwikkelingen in. Hoe leuk en leerzaam is het dan om met elkaar ervaringen en ontwikkelingen te delen.’
Wat is je het meest bijgebleven?
Lysette: ‘Gedurende de dag heb ik veel goede ideeën voorbij zien komen. Dit inspireert en geeft energie. Daarnaast heb ik ook een hoop mensen ontmoet en met een aantal van hen ook afgesproken om op een later moment nog contact te hebben om er dieper met elkaar op in te gaan. Niet alles wat ik heb gehoord zal ik meteen gaan toepassen in het werkveld, maar juist gedurende langere tijd verwacht ik gebruik te kunnen maken van de kennis en contacten die ik op deze dag heb opgedaan. Ook wil ik deze ervaringen delen met mijn collega’s, zodat ook zij hier gebruik van kunnen maken.
Hoe ziet de toekomst er uit?
Lysette: ‘Natuurinclusief bouwen nog meer verweven laten zijn in de organisatie. Geen los onderdeel meer als “moetje”, maar een randvoorwaarde verweven in het totaal.
Heb je het symposium gemist? Geen probleem, je kunt onderdelen uit het programma hier terug kijken:
Ochtendprogramma - Heel Brabant bouwt natuurinclusief!
Workshop - Van gebouw naar integrale gebiedsgerichte aanpak
Workshop - De gebouwschil maakt het verschil
Workshop - We bouwen biotopen
Interactieve rondleiding door gemeente Eindhoven
Door: Hanne Tersmette, Vogelbescherming Nederland, 9 juli 2021
Beeld: Groen en natuurinclusief in de Eindhovense binnenstad, Ellen van Rosmalen
Als het aan landschapsontwerper Nina Ravestein ligt, wordt natuurinclusief bouwen de norm. In 2019 ontving ze de Natuurinclusief Bouwen Award vanwege haar inzet om de bouwwereld meer in balans te brengen met de natuur. Dit jaar is zij een van onze juryleden.
Al zomers op rij zorgt de eikenprocessierups in het hele land voor overlast. Gemeente Altena bestrijdt de eikenprocessierups en -mot, op een natuurlijke manier, door de biodiversiteit te versterken.
Wat is het meest inspirerende natuurinclusieve bouw-, verbouw- of renovatieproject van 2021? Dit jaar maak je opnieuw kans op de Award Natuurinclusief bouwen & ontwerpen. Schrijf je vanaf vandaag in en win!
Goed voor dieren ín de stad zorgen is belangrijk, maar om mensen te interesseren voor een groene stad, zijn ook andere argumenten nodig. Milieufilosoof Glenn Deliège is er vast van overtuigd. Belangrijk daarbij is steeds om ook door de ogen van het dier te kijken.