×
home architectenbureau woningcorporatie gemeente projectontwikkelaar actueel downloads award

‘Natuurinclusief bouwen als randvoorwaarde in het totaal’

image
Natuurinclusief bouwen is het bouwen van nu. Om de urgentie aan te geven organiseerden Vogelbescherming Nederland en Zoogdiervereniging samen met de gemeente Eindhoven en Woonbedrijf dit symposium. Hoe ons woonplezier én dat van stadse vogels en vleermuizen wordt vergroot kwam uitgebreid aan bod. Maar waar ook bij werd stil gestaan, is het belang van een goede samenwerking, van begin tot eind en tussen ecoloog en aannemer. Zo maak je natuurinclusief bouwen makkelijker en goedkoper en creëer je uiteindelijk een woonomgeving die klaar is voor de toekomst!

Samen met Lysette Briedé- Van Aarle van Woonbedrijf blikken we terug op haar ervaring van het symposium.

Waarom hebben jullie meegewerkt aan de organisatie van het symposium?
Lysette: ‘Toen ik in het najaar door jullie (Gemeente Eindhoven en Vogelbescherming) werd benaderd was ik meteen enthousiast. Ik geloof dat natuurinclusief bouwen de toekomst is. En er zijn veel ontwikkelingen in. Hoe leuk en leerzaam is het dan om met elkaar ervaringen en ontwikkelingen te delen.’

Wat is je het meest bijgebleven?
Lysette: ‘Gedurende de dag heb ik veel goede ideeën voorbij zien komen. Dit inspireert en geeft energie. Daarnaast heb ik ook een hoop mensen ontmoet en met een aantal van hen ook afgesproken om op een later moment nog contact te hebben om er dieper met elkaar op in te gaan. Niet alles wat ik heb gehoord zal ik meteen gaan toepassen in het werkveld, maar juist gedurende langere tijd verwacht ik gebruik te kunnen maken van de kennis en contacten die ik op deze dag heb opgedaan. Ook wil ik deze ervaringen delen met mijn collega’s, zodat ook zij hier gebruik van kunnen maken.

Hoe ziet de toekomst er uit?
Lysette: ‘Natuurinclusief bouwen nog meer verweven laten zijn in de organisatie. Geen los onderdeel meer als “moetje”, maar een randvoorwaarde verweven in het totaal.

Heb je het symposium gemist? Geen probleem, je kunt onderdelen uit het programma hier terug kijken:
Ochtendprogramma
- Heel Brabant bouwt natuurinclusief!
Workshop - Van gebouw naar integrale gebiedsgerichte aanpak
Workshop - De gebouwschil maakt het verschil
Workshop - We bouwen biotopen
Interactieve rondleiding door gemeente Eindhoven

Digitale excursie Ellen van Rosmalen


Door: Hanne Tersmette, Vogelbescherming Nederland, 9 juli 2021
Beeld: Groen en natuurinclusief in de Eindhovense binnenstad, Ellen van Rosmalen

image

"We moeten ecosystemen bouwen"

Als het aan landschapsontwerper Nina Ravestein ligt, wordt natuurinclusief bouwen de norm. In 2019 ontving ze de Natuurinclusief Bouwen Award vanwege haar inzet om de bouwwereld meer in balans te brengen met de natuur. Dit jaar is zij een van onze juryleden.

image

Natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups in Sleeuwijk

Al zomers op rij zorgt de eikenprocessierups in het hele land voor overlast. Gemeente Altena bestrijdt de eikenprocessierups en -mot, op een natuurlijke manier, door de biodiversiteit te versterken.

image

Inschrijving geopend: Award Natuurinclusief bouwen & ontwerpen

Wat is het meest inspirerende natuurinclusieve bouw-, verbouw- of renovatieproject van 2021? Dit jaar maak je opnieuw kans op de Award Natuurinclusief bouwen & ontwerpen. Schrijf je vanaf vandaag in en win!

image

Een stad door de ogen van een dier

Goed voor dieren ín de stad zorgen is belangrijk, maar om mensen te interesseren voor een groene stad, zijn ook andere argumenten nodig. Milieufilosoof Glenn Deliège is er vast van overtuigd. Belangrijk daarbij is steeds om ook door de ogen van het dier te kijken.

Alle van nature in het wild levende vogels en vleermuizen zijn strikt beschermd. Voor aanvang van bouw- en renovatiewerkzaamheden is het van belang rekening te houden met de wettelijke vereisten die voortvloeien uit de Wet natuurbescherming.

Meld je aan voor de nieuwsbrief