×
home architectenbureau woningcorporatie gemeente projectontwikkelaar actueel downloads award natuur-inbouw

Natuurinclusief bouwen en ontwerpen? Laat je inspireren op de IABR 2024

image
De elfde editie van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) leidt dit jaar langs verschillende groene plekken door Rotterdam. Het thema van deze editie, ’Nature of Hope’, gaat over de manieren waarop architectuur een bijdrage levert aan het herstellen van ecologisch evenwicht door biodiversiteit en natuur als uitgangspunt voor ontwerpen te nemen. Vogelbescherming Nederland, dé organisatie in Nederland die opkomt voor in het wild levende vogels en hun leefgebieden, draagt dit jaar bij aan de programmering. “Binnen de bebouwde kom liggen veel kansen voor natuur en biodiversiteit. Ontwerpen met oog voor natuur creëert meerwaarde voor de verschillende bewoners van de stad, voor zowel mensen als dieren”, aldus Merel Roks van Vogelbescherming Nederland.

De Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam, die van start ging op 29 juni en duurt tot 13 oktober, omvat een tentoonstelling in het Nieuwe Instituut, Botanical Monuments (groene plekken door heel Rotterdam), en een uitgebreid publieksprogramma. Op woensdag 18 september vindt er een gezamenlijke kennissessie plaats van Vogelbescherming en IABR. Samen met professionals uit het werkveld wordt besproken hoe we de natuur kunnen integreren in architectuur, om zo een duurzamere toekomst te creëren voor mens en dier. Tijdens de kennissessie zullen experts uit verschillende disciplines, waaronder (landschaps-)architecten, ecologen en natuurbeschermers, de mogelijkheden verkennen om biodiversiteit te bevorderen in de bebouwde omgeving, bio-based bouwen te belichten en kennis te delen om de leefomgeving voor vogels in stedelijke gebieden te verbeteren.

Wandelaar in Essenburgpark Sabine van der Vooren via IABR

Daarnaast lanceren Vogelbescherming en IABR samen met Bureau Stadsnatuur vanaf 18 september een Vogelroute die mensen via een app eenvoudig zelf kunnen wandelen of fietsen. De route zal hen langs interessante – typisch Rotterdamse – vogelplekjes leiden en daarmee zorgen voor een bijzondere natuurbeleving. Nederland is een belangrijk vogelland en speelt een onmisbare rol in hun migratie. Deelnemers krijgen uitleg over hoe vogels de stad en de Rotterdamse architectuur beleven en gebruiken. Wat maakt dat bepaalde plekken voor hen zo interessant zijn, en hoe kunnen wij als mensen bij het esthetisch inrichten van de gebouwde omgeving nog beter rekening houden met hun behoeften?

Roks, Medewerker Bescherming bij Vogelbescherming Nederland, licht toe wat het belang is van deze onderwerpen tijdens IABR: “Keuzes voor de vormgeving van de stad kunnen een groot effect hebben op vogels en biodiversiteit. Wanneer we natuurinclusief ontwerpen en inrichten, bouwen we aan een duurzame, gezonde stad die beter in staat is om uitdagingen zoals klimaatverandering het hoofd te bieden.”

Locatie van het evenement op 18 september is het auditorium van het Nieuwe Instituut (Museumpark 25, 3015 CB Rotterdam). De gesproken taal is Nederlands. Een kaartje kost € 4,- en toegang is inclusief drankje.

Bestel jouw ticket



Tekst: Vogelbescherming Nederland, 2 september 2024
Beeld wandelaar: Sabine van der Vooren (via IABR)

image

Een getijdenpark midden in Rotterdam

In Rotterdam wordt de oude Keilehaven omgevormd tot een groen woon-, werk- en recreatiegebied. De Urbanisten ontwierpen een omgeving waarin getijdennatuur de ruimte krijgt. Het bureau voor stedenbouw en landschapsarchitectuur won met dit ontwerp de Award Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen 2023.

image

Op zoek naar ontwerpers die de nieuwe tijd inluiden

Als directeur van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) onderzoekt Saskia van Stein hoe ontwerpers kunnen helpen grote maatschappelijke vraagstukken te beantwoorden. Als jurylid voor de Award Natuurinclusief Bouwen & Ontwerpen hoopt ze op inzendingen die mensen niet boven maar ín de natuur plaatsen.

image

Zo voorkom je schade door lichtvervuiling

Verlichting in de avond en nacht is prettig voor bijvoorbeeld weggebruikers en sporters. Maar voor veel diersoorten is het slecht nieuws, vertelt Kamiel Spoelstra, expert op het gebied van lichtvervuiling. Hij legt uit waarom het schadelijk is, en wat we kunnen doen om schade te voorkomen.

image

‘De natuur biedt oplossingen voor onze stedelijke problemen’

Architect Daan Bruggink is met zijn bureau ORGA Architect voorloper op het gebied van bio-based bouwen. In 2021 was hij een van de prijswinnaars van de Award Natuurinclusief Bouwen & Ontwerpen; dit jaar is hij lid van onze jury.

Alle van nature in het wild levende vogels en vleermuizen zijn strikt beschermd. Voor aanvang van bouw- en renovatiewerkzaamheden is het van belang rekening te houden met de wettelijke vereisten die voortvloeien uit de Wet natuurbescherming.

Meld je aan voor de nieuwsbrief