×
home architectenbureau woningcorporatie gemeente projectontwikkelaar actueel downloads award

Natuurinclusief bouwen omarmd in Noord-Brabant

image
Terug – maar vooral vooruitkijken. Dat is waar het gisteren op het Symposium ‘Samen bouwen aan een groene toekomst’ om ging. Het symposium was het slotstuk van vijf jaar natuurinclusief bouwen in de vijf grootste Brabantse gemeenten. In samenwerking met Vogelbescherming Nederland en de Zoogdiervereniging plaatste de provincie Noord-Brabant de afgelopen jaren ruim 1800 neststenen en verblijfplaatsen voor vogels en vleermuizen.

Brabant koploper natuurinclusief bouwen
Moderne gebouwen bieden steeds minder leefruimte voor vogels en vleermuizen. Daarom zetten de gemeenten Breda, Eindhoven, Helmond, ’s-Hertogenbosch en Tilburg zich in om neststenen en vleermuiskasten in te bouwen bij nieuwbouw of renovatie, samen met de provincie Noord-Brabant, de Zoogdiervereniging en Vogelbescherming Nederland. Met succes, blijkt uit monitoring door vrijwilligers. De vogels weten de neststenen al goed te vinden. Vleermuizen hebben iets meer tijd nodig, maar ook zij hebben belangstelling voor de nieuwe woonruimte. Stefan Vreugdenhil van Vogelbescherming Nederland is trots op wat er bereikt is: ‘’Het concept natuurinclusief bouwen is echt omarmd. Niet alleen in Brabant, ook landelijk. In Brabant hebben we laten zien dat het werkt én dat het niet veel hoeft te kosten. Nu zie je dat er landelijk, en zelfs over de grens belangstelling voor komt. Het is gaaf dat de projecten in Brabant uitgegroeid zijn tot zulke goede voorbeelden.’’

Symposium13 Okt22 03

Stefan Vreugdenhil aan het woord tijdens het symposium op donderdag 13 oktober.

Overal plek voor vogels en vleermuizen
Er zijn belangrijke letterlijke, maar zeker ook figuurlijke eerste stenen gelegd de afgelopen jaren. ‘’We zien dat huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen de nieuwe plekken in de huizen beginnen te vinden, dat projectontwikkelaars de inbouwstenen omarmen en bewoners het leuk vinden’’, vertelt Vreugdenhil enthousiast. ‘’Wat nu belangrijk is, is dat de toepassing van neststenen en verblijfplaatsen voor vogels en vleermuizen in landelijk beleid wordt vastgelegd. Zo is een plek voor vogels en vleermuizen geborgd bij nieuwbouw en creëren we een leefbaar thuis voor mensen, maar ook voor dieren. En dat is nodig voor een groenere toekomst.’’

Huis van de toekomst
Een leefbare wijk gaat nog een stap verder dan neststenen en verblijfplaatsen. ‘’De volgende stap is om te kijken naar een hele wijk, niet alleen het huis. Hoe richt je de omgeving rondom je huis zo in dat vogels en vleermuizen (en daarmee ook andere soorten) zich er thuis voelen?’’ vertelt Vreugdenhil. Ook hier werd tijdens het symposium bij stilgestaan. Projectonwikkelaar Noor Aghina van Synchroon zoomde in op hoe je naast neststenen en het vergroenen van wijken ook de tuinen van kopers zo groen mogelijk inricht. Architect Berend Hoffmann van het bureau Common Affairs ging nog een stapje verder en vertelde hoe het rijtjeshuis van de toekomst eruit ziet. Dat het huis biobased en natuurinclusief is, dat is een no-brainer. Dat dit de toekomst is, daar is volgens de architect iedereen wel van overtuigd. “De biodiversiteit holt achteruit, in de herfst is het te nat en in de zomer te droog, het gas is schaars – allemaal problemen waar je met biobased bouwen op in kunt spelen.” Maar deze manier van bouwen is niet alleen goed voor de planeet, het is ook fijner voor de bewoners. “De natuurlijke materialen zijn prettig om in te leven; het hout is mooi en warm. Je hebt minder gifstoffen om je heen, het vocht wordt beter gereguleerd dus het binnenklimaat is gezonder. Wonen in zo’n huis draagt bij aan levensgeluk.”

‘’Naar levensgeluk zijn we uiteindelijk allemaal op zoek en met natuurinclusief bouwen komt dat veel dichterbij. De kop is er af, de resultaten zijn hoopvol en wij zijn klaar om met elkaar in heel Nederland en daarbuiten aan de slag te gaan met natuurinclusief bouwen en meer’’, sluit Vreugdenhil af.

Tekst: Hanne Tersmette-Strijland, 14 oktober 2022
Beeld: Mirjam Verschoor Fotografie

image

‘Met circulair bouwen creëren we woongenot’

Dat zijn nieuw ontwikkelde rijtjeshuis biobased en natuurinclusief werd, was voor architect Berend Hoffmann een no-brainer. “Maar hoe zorg je dat bewoners dat ook echt kunnen beléven?” Hij spreekt erover op het symposium ‘Samen bouwen aan een groene toekomst’ op 13 oktober in Tilburg.

image

Symposium 'Samen bouwen aan een groene toekomst'

Hoe ziet de natuurinclusieve toekomst er uit? We praten er op 13 oktober over in Tilburg met verschillende professionals uit de bouw, beleid, ontwerp en groeninrichting. Zorg dat je erbij bent tijdens het symposium 'Samen bouwen aan een groene toekomst', van Vogelbescherming en Zoogdiervereniging!

image

Samenwerken voor natuurinclusieve wijken

Als we onze woonwijken natuurinclusief inrichten, biedt dat kansen voor biodiversiteit, klimaatadaptatie en gezondheid. Om dat te realiseren is samenwerking nodig. Vogelbescherming, Synchroon en Vesteda geven het goede voorbeeld.

image

Hoe wordt Breda een stad in een park?

In 2030 wil Breda een ‘stad in een park’ zijn, met voor elke inwoner groen binnen handbereik. Inmiddels is de gemeente zo’n vier jaar onderweg om die ambitie waar te maken. Hoe gaat het met de groene plannen? Stadsecoloog Rombout van Eekelen vertelt.

Alle van nature in het wild levende vogels en vleermuizen zijn strikt beschermd. Voor aanvang van bouw- en renovatiewerkzaamheden is het van belang rekening te houden met de wettelijke vereisten die voortvloeien uit de Wet natuurbescherming.

Meld je aan voor de nieuwsbrief