We zijn volop bezig met circulariteit en klimaatbestendig bouwen, maar dat is niet het enige waar we rekening mee moeten houden. Stedelijke ontwikkelingen hebben namelijk ook impact op flora en fauna. Het aantal huismussen en gierzwaluwen is bijvoorbeeld sinds het eind van de vorige eeuw sterk afgenomen. Ook zijn er in nieuwe huizen en kantoren steeds minder verblijfplaatsen voor vleermuizen. Daarnaast kunnen energiebesparende maatregelen funest zijn voor dieren die overwinteren in gebouwen, zoals vleermuizen.
Klimaatadaptatie en natuurincluisiviteit zijn twee aspecten van een gezonde stad die vaak hand in hand gaan. Met eenvoudige voorzieningen aan en in gebouwen en door bepaalde beplanting te kiezen, kan veel gedaan worden voor de stadsnatuur. Er zijn bijvoorbeeld inbouwkasten voor stadsvogels en vleermuizen beschikbaar. Ook richten we de groene buitenruimte steeds vaker op een gezonde manier in, met volwassen groen dat ook water opvangt.
Architectonische aanpassingen en materiaalkeus neem je mee vanuit een klimaatbestendig beleid. Vandaar is het een kleine stap naar natuurinclusief bouwen. Een bekend voorbeeld hiervan zijn groene daken. Deze bevorderen niet alleen de biodiversiteit, maar bieden ook andere voordelen zoals waterberging, warmteregulering, geluidsisolatie en luchtzuivering. Groen bevordert het herstel van stress, zet aan tot sociaal contact en stimuleert tot bewegen. Voor bosbaden hoef je niet meer naar de Veluwe, je kijkt uit je raam of gaat naar een park in de stad. Zo is een natuurinclusieve, klimaatadaptieve stad is niet alleen goed voor dieren maar ook voor mensen: een win-win.
Veel gemeenten en andere opdrachtgevers hebben inmiddels beleid om natuurinclusief bouwen en ontwikkelen te stimuleren. Hoe geef je hier als opdrachtgever invullling aan bij aanbestedingen?
Als opdrachtgever aan de slag
Als opdrachtgever kun je nu al aan de slag met natuurinclusief aanbesteden. Eis dat opdrachtnemers het meenemen in hun inschrijving en latere werk. Een aantal aanbevelingen:
Groene netwerken zijn van levensbelang. Vogels, vleermuizen en andere stadsdieren gebruiken de goede groene en blauwe infrastructuur in de stad om zich te verplaatsen.
Daken bieden een geweldige kans voor het vergroenen van het stedelijk gebied. Bovendien geven ze een nieuwe dimensie aan je gebouw. Maar hoe zitten ze in elkaar?
Een gemeente kan diverse stappen zetten om de realisatie van groene daken te stimuleren. We noemen er een paar.
Groene gevels leggen nauwelijks beslag op de ruimte maar de voordelen voor vogels en mensen zijn groot! Een overzicht van de diverse plantensoorten die in een groene gevel kunnen worden toegepast.