×
home architectenbureau woningcorporatie gemeente projectontwikkelaar actueel downloads award natuur-inbouw

Nieuw schoolplein? Deze vier ‘groene’ kansen mag je niet missen!

image
De meeste schoolpleinen bestaan uit tegels. Dat is een gemiste kans – of eigenlijk zijn het er vier. Want een groen schoolplein is niet alleen veel leuker voor kinderen, het is ook leerzaam, en het is goed voor de biodiversiteit en het klimaat. Ben jij als professional betrokken bij het ontwerpen en aanleggen van een schoolplein? Dan lees je hier welke kansen je niet mag missen.

Kans 1: Avontuurlijke speelomgeving
Een schoolplein kán meer zijn dan saaie tegels waar kinderen rennen, vechten of zich vervelen. Met zand, water en groen valt er zo veel meer te beleven: klimmen en klauteren, verstoppertje spelen achter de struiken, op zoek naar leuke diertjes of gewoon even tot rust komen in de schaduw. En dat is goed voor de ontwikkeling, schrijven klinisch psychologen Jolanda Maas en Nicole van den Bogerd in hun Whitepaper Groene Schoolpleinen (IVN). Een goed ingericht groen schoolplein kan alle facetten van de ontwikkeling stimuleren. Zo worden kinderen fysiek meer uitgedaagd, spelen ze meer samen en wordt er minder gepest.

Kans 2: Leren gaat makkelijker
Een groene schoolomgeving biedt ook kansen om te leren. Kinderen die pauzeren in het groen, kunnen zich daarna weer beter concentreren. En het schoolplein wordt zelf een educatieve ruimte, schrijft kennisnetwerk Springzaad. Voor thema’s als beestjes, planten, weer, klimaat of vogels is het één groot buitenlokaal.

Kans 3: Kinderen leren de natuur kennen
Met een groen schoolplein krijgen scholieren ook weer een band met de natuur. Moderne kinderen hebben steeds minder contact met de natuur. Dat komt door de verstedelijking van hun omgeving, en doordat ze meer gamen of tv kijken in plaats van buiten spelen. Daardoor zullen ze zich later ook minder inzetten voor behoud of herstel van de natuur. Op een groen schoolplein ervaren ze dagelijks hoe leuk en verrijkend de planten en dieren zijn.

Kans 4: Jouw schoolplein helpt het klimaat en de biodiversiteit
Een groen schoolplein is niet alleen goed voor kinderen maar ook voor de natuur en het klimaat. Met een diversiteit aan inheemse struiken, bomen, kruidenrijk gras en water wordt een plein een ecosysteem. Het biedt leefruimte voor dieren; de bloemen trekken insecten aan en daar komen weer vogels en vleermuizen op af. Het groen houdt ook water vast bij hevige regenval en zorgt voor koelte in hete zomers; een groene oase in de buurt.

Een groen schoolplein is dus een win-win-win-win. En aangezien zo’n 80% van de 6.700 basisscholen nog een verhard schoolplein heeft, valt er nog heel veel te winnen. Dus wanneer je als bouw- of onderwijsprofessional de kans krijgt om een schoolplein te vergroenen: mis hem niet!

Meer weten over groene schoolpleinen? Lees ook:
De 9 meest gemaakte fouten bij de ontwikkeling en realisatie van een groen schoolplein
Stappenplan, 10 tips en een (gast)les van Vogelbescherming en IVN Natuureducatie

Door: Mariël Verburg, Vogelbescherming Nederland, 1 februari 2022
Beeld: Janko van Beek

image

"Deze school is elk seizoen anders"

Mensen functioneren beter met licht, lucht, planten en dieren om zich heen. Toch zijn de meeste scholen betonnen blokken. Met zijn ontwerp voor basisschool De Verwondering laat Daan Bruggink van ORGA Architect zien dat het anders kan. In deze groene school staan leerlingen elke dag in contact met de natuur.

image

"Iedereen zegt: wat voelt deze school fijn"

Het gebouw van basisschool De Verwondering is een oase van groen. De school is gebouwd van natuurlijke materialen, met natuurlijke vormen en met veel planten buiten én binnen. Daarmee won De Verwondering de aanmoedigingsprijs van de Award Natuurinclusief Bouwen & Ontwerpen.

image

Kiezen voor een natuurinclusief leven

‘Natuurinclusief’ als de gewoonste zaak van de wereld, zo ziet Eddy Nieuwstraten de toekomst. Tot het zover is, zijn er inspirerende projecten nodig die deze ontwikkeling kunnen aanjagen. Als jurylid van de Award Natuurinclusief bouwen & ontwerpen 2021 let hij extra op inzendingen met die kwaliteit.

image

Stappenplan KAN helpt van kale tuin naar groene oase

Onze partner van de Award Natuurinclusief Bouwen: KAN, ontwikkelde een stappenplan voor projectontwikkelaars en woningcorporaties. Met behulp van dit stappenplan worden bewoners eenvoudig geholpen hun tuin natuurinclusief in te richten.

Alle van nature in het wild levende vogels en vleermuizen zijn strikt beschermd. Voor aanvang van bouw- en renovatiewerkzaamheden is het van belang rekening te houden met de wettelijke vereisten die voortvloeien uit de Wet natuurbescherming.

Meld je aan voor de nieuwsbrief