×
home architectenbureau woningcorporatie gemeente projectontwikkelaar actueel downloads award Natuur inbouw

Nominaties Award Natuurinclusief Bouwen bekend

image
Het meest inspirerende natuurinclusieve project of ontwerp van de afgelopen tijd is bijna bekend! Uit de 38 inzendingen voor de Award Natuurinclusief Bouwen & Ontwerpen heeft de vakjury er 7 genomineerd. De winnaar wordt 26 oktober bekendgemaakt tijdens de Dutch Design Week.

Natuurinclusief bouwen is in opkomst. Dat blijkt ook uit het grote aantal aanmeldingen voor de Award Natuurinclusief Bouwen & Ontwerpen, die één keer in de twee jaar wordt uitgereikt door Vogelbescherming Nederland.
Bij veel bouwprojecten staan duurzaamheid en energieverbruik al langere tijd centraal, maar rekening houden met de natuur en biodiversiteit is niet vanzelfsprekend. Vogelbescherming is daarom trots dat steeds meer partijen projecten ontwerpen en ontwikkelen waarbij gebouw en de omliggende omgeving met elkaar in verbinding staan, zodat deze niet alleen goed zijn voor de mens, maar ook ruimte scheppen voor planten en dieren.

De genomineerden
De 38 inzendingen varieerden enorm: van een modulair bijenhotel tot een getijdenpark en complete natuurinclusieve wijken. Uit de volgende genomineerden wordt donderdag de winnaar van de Award Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen 2023 bekend gemaakt.

  • Aeres Hogeschool Almere
  • Getijdenpark Keilehaven in Rotterdam
  • Natuurrijk woongebied Land van Anna in Goirle
  • Het biobased kantoor van MIX Architectuur in Ede
  • Veldstation Groot Saeftinghe in Nieuw Namen, Zeeland
  • Duurzaam woongebouw De Warren in Amsterdam
  • Duurzaam woon- en werkgebouw Jonas op IJburg, Amsterdam

De Award is een initiatief van Vogelbescherming Nederland en ontstaan uit een samenwerking met de Zoogdiervereniging.
De jury bestaat uit Daan Bruggink (ORGA Architect), Saskia van Stein (IABR & Design Academy), Deborah Post (Honey Highway) en Marco Matheeuwsen (Woningcorporatie Casade). De prijsuitreiking maakt deel uit van het programma van de Dutch Design Week en is openbaar toegankelijk.
Het feestelijke programma start op donderdag 26 oktober om 13.45 uur. Toegang is gratis, zie ddw.nl voor meer informatie.

Tekst: Mariël Verburg en Marieke Dijksman, Vogelbescherming Nederland, 19 oktober 2023
Beeld: Hans Peeters

image

‘Deze prijs mag iedereen zien’

Terwijl de aanmeldingen binnenkomen voor de Award Natuurinclusief Bouwen & Ontwerpen, legt ontwerper Merel van der Linden de laatste hand aan de prijs. Een prachtig kunstwerk dat buiten aan de gevel kan worden opgehangen. “Zodat iedereen het kan zien, en we de vogels niet vergeten.”

image

Op zoek naar ontwerpers die de nieuwe tijd inluiden

Als directeur van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) onderzoekt Saskia van Stein hoe ontwerpers kunnen helpen grote maatschappelijke vraagstukken te beantwoorden. Als jurylid voor de Award Natuurinclusief Bouwen & Ontwerpen hoopt ze op inzendingen die mensen niet boven maar ín de natuur plaatsen.

image

Dutch Design Week biedt internationaal podium aan Award

De prijsuitreiking van de Award Natuurinclusief Bouwen & Ontwerpen maakt dit jaar deel uit van de Dutch Design Week. Het toonaangevende evenement biedt de genomineerden een internationaal podium om hun project te presenteren.

image

Maak kans op de Award Natuurinclusief Bouwen & Ontwerpen 2023

Vogelbescherming Nederland is op zoek naar het meest inspirerende natuurinclusieve project of óntwerp van de afgelopen twee jaar. Sleep jij straks deze unieke prijs in de wacht? Inschrijven kan tot 1 oktober.

Alle van nature in het wild levende vogels en vleermuizen zijn strikt beschermd. Voor aanvang van bouw- en renovatiewerkzaamheden is het van belang rekening te houden met de wettelijke vereisten die voortvloeien uit de Wet natuurbescherming.

Meld je aan voor de nieuwsbrief