×
home architectenbureau woningcorporatie gemeente projectontwikkelaar actueel downloads award

Ontsluit tussenspouw voor vleermuizen

image
Spouwen zijn dankzij de stabiele temperatuur bij uitstek geschikt voor vleermuizen. Ze kunnen eenvoudige toegankelijk gemaakt worden, zonder gevaar voor een warmtelek.

Een spouw is - van buiten naar binnen- als volgt opgebouwd: het buitenblad, de luchtspouw, isolatiemateriaal en het binnenblad. Binnen deze isolatieschil bevindt zich de tussenspouw tussen woningen of appartementen.

Vleermuizen krijgen toegang tot de tussenspouw door middel van een open stootvoeg en een hierachter gelegen doorgang naar de tussenspouw. Deze doorgang zorgt voor een kleine opening in de isolatieschil. Daardoor is het van belang de luchtstroom naar buiten bijna op 0 te hebben. Kies voor een van buiten naar binnen steil oplopende doorgang. Omdat warme lucht in de tussenspouw stijgt, voorkomt het schuin omlaag lopen van de doorgang mogelijk warmteverlies.

Deze maatregel is zeer waardevol voor vleermuizen. Wanneer in het in een kraamverblijfplaats te warm wordt , of in een winterverblijfplaats te koud, zoeken vleermuizen het liefst een betere plek op zonder dat ze daarvoor moeten gaan vliegen. In deze uitwijkmogelijkheden kan worden voorzien door vleermuizen in staat te stellen om vanuit het dak of een spouwmuur naar een dieper gelegen verblijfplaats zoals een tussenspouw te kruipen. Als de zon op een gevel staat is het in de tussenspouw vaak wat koeler en als het buiten vriest is het in de tussenspouw vaak net wat warmer. Een paar decimeter opschuiven kan voldoende verschil maken om te overleven.

Gebouwen met een spouw en een daaraan gekoppelde tussenspouw bieden daarom misschien wel de belangrijkste verblijfplaats voor vleermuizen.

Maten en aanwijzingen

  • Zorg voor een een open stootvoeg van 1,5 mm tot 2,5 mm breed. Open stootvoegen zijn toegestaan op basis van het Bouwbesluit. Er wordt namelijk een toegang gemaakt voor een nest- of verblijfplaats van een beschermde soort.
  • Geen stootvoegen? De spouw kan ook toegankelijk gemaakt worden met behulp van een speciale inbouwkast. kast welke bij verschillende leveranciers aangeschaft kunnen worden.
  • Plaats de ingang zo hoog mogelijk, maar minimaal 3 meter boven de grond of een ander vlak oppervlak.
  • Zorg dat de doorgang door eventuele isolatie zo steil mogelijk is. Vleermuizen maken geen nest en beschadigen het isolatiemateriaal niet.
  • De tussenspouw moet bekleed zijn met ruw, hard materiaal voor grip. Stenig materiaal, houtbeton of ruw betonplex zijn prima.
  • In de tussenspouw kan eventueel gebruik worden gemaakt van kunststofgaas met een maaswijde van 3 tot 10 millimeter of opgeruwde isolatieplaten.
1 vleermuistoegang tot tussenspouw met tekst 1 48990450442 o
image

Woonwensen van vogels en vleermuizen

Gierzwaluwen, huismussen en verschillende soorten vleermuizen maken dankbaar gebruik van ruimtes in gebouwen. Maar welk plekje is het meest geschikt voor wie?

image

Dakoverstek biedt vleermuizen kansen

Een woning is prima aantrekkelijk te maken voor vleermuizen. In het ontwerp zijn uiteenlopende maatregelen mogelijk om verblijfplaatsen voor vleermuizen te creëren.

image

Schoorstenen voor vleermuizen

In de schoorsteen kan de loze ruimte rondom de rookgasafvoer eenvoudig toegankelijk worden gemaakt voor vleermuizen. Ook kunnen er inbouwstenen voor vleermuizen worden geplaatst.

image

Nokvorst past vleermuis goed

De opening onder de nokvorst van een dak vormt vaak de ingang naar een verblijfplaats van vleermuizen zoals de laatvlieger en de gewone dwergvleermuis. Geef hen in je ontwerp al de ruimte.

Alle van nature in het wild levende vogels en vleermuizen zijn strikt beschermd. Voor aanvang van bouw- en renovatiewerkzaamheden is het van belang rekening te houden met de wettelijke vereisten die voortvloeien uit de Wet natuurbescherming.

Meld je aan voor de nieuwsbrief