×
home architectenbureau woningcorporatie gemeente projectontwikkelaar actueel downloads award natuur-inbouw

Plaatsen inbouwkast tast energieprestatie niet aan

image
Het is duidelijk dat we zuinig moeten omspringen met energie. In een goed geïsoleerd huis woon je bovendien ook comfortabeler. Tegelijkertijd willen we ook graag ruimte creëren voor vogels en vleermuizen in onze woningen en andere gebouwen, zonder dat we hiermee een koudebrug creëren of niet voldoen aan de EPC-eisen uit het Bouwbesluit. En dat kan ook.

Door slim na te denken over locatie en installatie van voorzieningen voor vogels en vleermuizen kun je zonder concessies aan energieprestatie of comfort ruimte creëren voor gebouwbewonende soorten. Hieronder vijf tips.

Tip 1 Gebruik een stukje hoogwaardig isolatiemateriaal ter plekke van je inbouwvoorziening. Wanneer een inbouwsteen of andere voorziening ten kosten gaat van de dikte van het isolatiemateriaal of de breedte van de spouw, plaats dan aan de achterkant van de neststeen een stukje dunner, hoogwaardiger isolatiemateriaal. Zo behoud je ruimte in de spouw en je isolatiewaarde.

Tip 2 Laat de kast een stukje uit de muur springen. Door de kasten een stukje uit het buitengevelblad naar voren te laten springen blijft er voldoende ruimte over voor het gewone isolatiemateriaal én kun je een speels effect creëren met verschillende uitspringende stenen in een (blinde) muur.

Gierzwaluwsteen creatief ingemetseld vb 07 gerard schuitemaker overzicht faro 4 48919581947 o

Tip 3 Kies een optimale locatie. Bouwelementen als schoorstenen, trappenhuizen, decoratieve muren of andere onderdelen die buiten de thermische schil van een gebouw liggen, kunnen heel goed geschikt worden gemaakt voor vogels en vleermuizen. Op die plaatsen gelden geen hoge isolatiewaarden en hoeft het inbouwen van de voorzieningen geen probleem te zijn. De spouw kan toegankelijk worden gemaakt, of er kunnen inbouwkasten worden geplaatst, zonder dat de isolatiewaarde of energieprestatie van het gebouw in het geding komt.

Tip 4 Zorg er voor dat isolatiemateriaal goed aansluit aan het binnenspouwblad en dat naden en kieren goed zijn weggewerkt. Zo zorg je als bouwprofessional voor een goed geïsoleerd gebouw, met ruimte voor vogels en vleermuizen.

Tip 5 Rekenen is weten. Bedenk dat een inbouwkast zelf geen isolatiewaarde 0 heeft. En neem zoals hierboven genoemd ook de effecten van hoogwaardig isolatiemateriaal mee. Als je gaat rekenen zul je zien dat voorzieningen voor vogels en vleermuizen prima kunnen worden toegepast.

Technische onderbouwing

Een technische onderbouwing vindt u in bovenstaande onderbouwing. In deze notitie wordt aangetoond dat inbouwkasten geen koudebrug veroorzaken en dat ook met het toepassen van meerdere inbouwstenen een woning aan de EPC-eisen blijft voldoen.

In dit voorbeeld is uitgegaan van stenen voor vleermuizen van Vivara type IB VL 01. Deze kasten hebben een vergelijkbare diepte met andere gangbare kasten voor gierzwaluwen en huismussen, maar hebben een grotere oppervlakte in de spouw.

Ook in dit "worst-case scenario" waarbij nog geen rekening is gehouden met extra dunne isolatie, kunt u aan de eisen uit het Bouwbesluit blijven voldoen.

image

Vivara Pro: inbouwstenen voor vogels

Vivara Pro ontwikkelt voor de professionele markt specialistische natuurbeschermingsproducten, afgestemd op de Nederlandse bouwmaten.

image

Vivara Pro: inbouwstenen voor vleermuizen

Vivara Pro ontwikkelt specialistische natuurbeschermingsproducten voor de professionele markt. Deze materialen zijn afgestemd op de Nederlandse bouwmaten.

image

Woonwensen van vogels en vleermuizen

Gierzwaluwen, huismussen en verschillende soorten vleermuizen maken dankbaar gebruik van ruimtes in gebouwen. Maar welk plekje is het meest geschikt voor wie?

image

Dakoverstek biedt vleermuizen kansen

Een woning is prima aantrekkelijk te maken voor vleermuizen. In het ontwerp zijn uiteenlopende maatregelen mogelijk om verblijfplaatsen voor vleermuizen te creëren.

Alle van nature in het wild levende vogels en vleermuizen zijn strikt beschermd. Voor aanvang van bouw- en renovatiewerkzaamheden is het van belang rekening te houden met de wettelijke vereisten die voortvloeien uit de Wet natuurbescherming.

Meld je aan voor de nieuwsbrief