×
home architectenbureau woningcorporatie gemeente projectontwikkelaar actueel downloads award

Ruimte voor vogels in overstekende dakranden

image

De loze ruimte in de overstek, gootbekisting of andere ruimten aan het gebouw kan gemakkelijk geschikt worden gemaakt voor gierzwaluwen of huismussen. Breng invliegopeningen aan in de onderzijde van de overstek of bekisting en timmer individuele ruimtes af met onbehandeld hout. Zorg er voor dat er geen naar buiten openslaande ramen onder de invliegopening zijn en zorg voor een ruimte van minimaal 1 meter tussen de invliegopeningen. Zorg voor een vrije aanvliegroute; er mogen geen bomen, vlaggenmasten e.d. voor de invliegopening staan. Op deze manier zijn bijvoorbeeld bij de renovatie van het monumentale stadhuis van Utrecht nestplaatsen opgenomen.

Maatvoering

De invliegopening heeft een afmeting van 30 x 70 mm voor gierzwaluw. Voor de huismus een diameter van 35 mm.

De binnenruimte achter de invliegopening meet minimaal 15 x 15 x 50 cm

Net als bij neststenen en nestkasten voor de gierzwaluw zit de invliegopening aan de linkerkant of rechterkant van de nestruimte, niet in het midden.

Overstek platdak
image

Dakoverstek biedt vleermuizen kansen

Een woning is prima aantrekkelijk te maken voor vleermuizen. In het ontwerp zijn uiteenlopende maatregelen mogelijk om verblijfplaatsen voor vleermuizen te creëren.

image

Nokvorst past vleermuis goed

De opening onder de nokvorst van een dak vormt vaak de ingang naar een verblijfplaats van vleermuizen zoals de laatvlieger en de gewone dwergvleermuis. Geef hen in je ontwerp al de ruimte.

image

Metseldetaillering als toegang tot spouw

Waar gevels worden verfraaid met uit het gevelvlak springende elementen, kan van de gelegenheid gebruik gemaakt worden om daarachter toegang te bieden tot de spouw voor vleermuizen.

image

Woonwensen van vogels en vleermuizen

Gierzwaluwen, huismussen en verschillende soorten vleermuizen maken dankbaar gebruik van ruimtes in gebouwen. Maar welk plekje is het meest geschikt voor wie?

Alle van nature in het wild levende vogels en vleermuizen zijn strikt beschermd. Voor aanvang van bouw- en renovatiewerkzaamheden is het van belang rekening te houden met de wettelijke vereisten die voortvloeien uit de Wet natuurbescherming.

Meld je aan voor de nieuwsbrief