×
home architectenbureau woningcorporatie gemeente projectontwikkelaar actueel downloads award

Schoorstenen voor vleermuizen

image
In de schoorsteen kan de loze ruimte rondom de rookgasafvoer eenvoudig toegankelijk worden gemaakt voor vleermuizen. Ook kunnen er inbouwstenen voor vleermuizen worden geplaatst.

De ontluchting van een schoorsteen waarbij warme huislucht via de schoorsteen wordt afgevoerd creëert een warmtebron, waar vleermuizen hun voordeel mee kunnen doen. Wel moet in het ontwerp rekening worden gehouden met de stand van de zon.

Plaats de inbouwstenen daarom in de buitenwand van de schoorsteen altijd op de zuid- of westkant. De loze ruimte in de schoorsteen kan ook toegankelijk worden gemaakt door een gat te maken in de buitenwand. Doe dit eveneens op de zuid- of west kant van de schoorsteen. Maak per schoorsteen twee gaten van 1,5 x 2,5 cm vanaf 15 cm onder de bovenrand van de schoorsteen.

Tip: Ook niet functionele sierschoorstenen zijn zeer geschikt om een vleermuisvoorziening in aan te brengen!

Schoorsteen2 maatregela13 49017424948 o
image

Nokvorst past vleermuis goed

De opening onder de nokvorst van een dak vormt vaak de ingang naar een verblijfplaats van vleermuizen zoals de laatvlieger en de gewone dwergvleermuis. Geef hen in je ontwerp al de ruimte.

image

Ruimte voor vogels in overstekende dakranden

Loze ruimte in de overstek, gootbekisting of andere ruimten aan het gebouw kan gemakkelijk geschikt worden gemaakt voor huisbewonende vogelsoorten als gierzwaluwen of huismussen.

image

Metseldetaillering als toegang tot spouw

Waar gevels worden verfraaid met uit het gevelvlak springende elementen, kan van de gelegenheid gebruik gemaakt worden om daarachter toegang te bieden tot de spouw voor vleermuizen.

image

Vleermuis verblijft graag achter gevelbetimmering

Uitpandige voorzieningen zoals boeiborden of gevelbetimmering worden ook gebruikt door vleermuizen. Combineer ze met een achter de betimmering ingebouwde kast of open stootvoeg.

Alle van nature in het wild levende vogels en vleermuizen zijn strikt beschermd. Voor aanvang van bouw- en renovatiewerkzaamheden is het van belang rekening te houden met de wettelijke vereisten die voortvloeien uit de Wet natuurbescherming.

Meld je aan voor de nieuwsbrief