Kale, braakliggende bouwterreinen zijn bij uitstek een interessant leefgebied voor tal van soorten. Daarom bestaat in Nederland de Regeling Tijdelijke Natuur, een ontheffing op de Wet Natuurbescherming. Door deze ontheffing kan de natuur op het betreffende terrein zich ontwikkelen, zonder dat dit tot zorg voor toekomstige ontwikkelingen hoeft te leiden. Zelfs wanneer zich beschermde soorten vestigen, leidt de verwijdering ervan niet tot juridische problemen. De ontheffing geldt voor een periode van maximaal tien jaar.
Gedragscode of ontheffing
Tijdelijke Natuur is natuur die uit zichzelf ontstaat, bijvoorbeeld op een braakliggend bouwterrein, waarvan de eigenaar of ontwikkelaar wettelijk toestemming heeft om deze natuur op een later tijdstip weer te verwijderen. Dit is alleen van toepassing op terreinen waarvan de bestemming al vast ligt, maar waarop de eindbestemming nog niet (geheel) is gerealiseerd.
De Regeling Tijdelijke Natuur kan op twee verschillende manieren worden toegepast: door middel van een gedragscode of via een ontheffing. De ontheffing kan worden aangevraagd bij de provincie. Voor het werken volgens de gedragscode meldt u het gebied aan op de website van de Stichting Tijdelijke Natuur. Hier vindt u daarnaast meer informatie hoe en wanneer uw braakliggende terrein in aanmerking komt voor de regeling tijdelijke natuur.
Tip: In dit stroomschema tijdelijke natuur worden de keuzes die gemaakt kunnen worden, nader uiteengezet.
Tip: De keuze voor Tijdelijke Natuur wordt inmiddels beloond met pluspunten onder het duurzaamheidskeurmerk BREAAM-NL Gebiedsontwikkeling.
Groen kan niet zonder blauw. Afhankelijk van de ruimte, de werking van het water en het gewenste eindbeeld is er voor elke situatie een natuurlijke variant.
Groene netwerken zijn van levensbelang. Vogels, vleermuizen en andere stadsdieren gebruiken de goede groene en blauwe infrastructuur in de stad om zich te verplaatsen.
Een netwerk van groene stapstenen zorgt voor een gezond stedelijk ecosysteem, waarbij groen altijd dicht bij de bewoners is. Een bewezen meerwaarde voor de woonomgeving.
Gevarieerd groen vergroot de veerkracht en gezondheid van de openbare ruimte en beperkt overlast. Zonder variatie raakt het landschap uit balans.