×
home architectenbureau woningcorporatie gemeente projectontwikkelaar actueel downloads award

Toegankelijke spouwmuur voor vleermuizen

image

De vrije ruimte tussen het isolatiemateriaal en de buitenmuur moet ten minste 2 centimeter zijn, zodat vleermuizen zich in de spouw kunnen verplaatsen. Een verblijfplaats op de hoek van een gebouw is extra gunstig voor vleermuizen. Op deze manier kunnen ze namelijk de meest gunstige gevel kiezen, afhankelijk van het binnenklimaat.

Maten en aanwijzingen

  • Zorg voor een open stootvoeg van 1,5 cm tot 2,5 cm breed. Open stootvoegen zijn toegestaan op basis van het Bouwbesluit. Er wordt namelijk een toegang gemaakt voor een nest- of verblijfplaats van een beschermde soort.
  • Geen stootvoegen? De spouw kan ook toegankelijk gemaakt worden met behulp van een speciale inbouwkast, welke bij verschillende leveranciers aangeschaft kunnen worden.
  • Plaats de ingang zo hoog mogelijk, maar minimaal 3 meter boven de grond of een ander vlak oppervlak zoals een plat dak.
  • De spouw moet bekleed zijn met ruw, hard materiaal voor grip. Stenig materiaal, houtbeton of ruw betonplex zijn prima. Eventueel kan gebruik worden gemaakt van kunststofgaas met een maaswijde van 3 tot 10 millimeter of opgeruwde isolatieplaten.
  • Zorg voor een spouw van minimaal 2 cm diep.

    Beeld: Ilco van Woersum
image

Woonwensen van vogels en vleermuizen

Gierzwaluwen, huismussen en verschillende soorten vleermuizen maken dankbaar gebruik van ruimtes in gebouwen. Maar welk plekje is het meest geschikt voor wie?

image

Factsheet Na-isolatie

Door bij na-isolatie rekening te houden met vogels en vleermuizen, voorkomt u verstoring en behouden verschillende kwetsbare soorten hun nest- en overwinteringsplaatsen.

image

Staat van instandhouding vleermuizen

Vleermuizen zijn een essentieel onderdeel van het voedselweb binnen de bebouwde kom. We geven je een tool om te helpen bepalen hoe het met de vleermuizen op jouw locatie gesteld is.

image

Vivara Pro: inbouwstenen voor vleermuizen

Vivara Pro ontwikkelt specialistische natuurbeschermingsproducten voor de professionele markt. Deze materialen zijn afgestemd op de Nederlandse bouwmaten.

Alle van nature in het wild levende vogels en vleermuizen zijn strikt beschermd. Voor aanvang van bouw- en renovatiewerkzaamheden is het van belang rekening te houden met de wettelijke vereisten die voortvloeien uit de Wet natuurbescherming.

Meld je aan voor de nieuwsbrief