Groene tuinen zijn niet alleen goed voor de biodiversiteit. Ze vangen ook water bij plensbuien en zijn koeler in hete zomers. Zo kan iedereen een bijdrage leveren aan een groene leefbare stad. Het loont de moeite om bewoners te informeren over de mogelijkheden om hun tuin zo in te richten dat de stad er beter van wordt als leefomgeving voor dieren én mensen. Naar schatting 40% van de Nederlandse tuinen is volledig bestraat.
Maar ontwikkelaars en woningcorporaties kunnen ook iets doen: richt tuinen bij oplevering zodanig in, dat bewoners worden gestimuleerd de tuin niet te bestraten maar juist te vergroenen. Informeer de bewoners in een welkomstpakket over de mogelijkheden met hun tuin.
Zorg bij oplevering van tuinen ervoor dat:
Vogelvriendelijke beplanting
Het gezicht van een tuin wordt voor het grootste deel bepaald door de beplanting. Daarom is het belangrijk om goed na te denken welke bomen, struiken en planten worden aanplant in de tuin. Op de website van Vogelbescherming Nederland staat een overzicht van mooie tuinplanten, die ook nog eens favoriet zijn onder vogels en nuttige insecten.
Tuinvogelconsulenten
U kunt uw toekomstige bewoners ook een advies op maat aanbieden van een van de Tuinvogelconsulenten van Vogelbescherming Nederland. Zij adviseren hoe een tuin vogelvriendelijk kan worden ingericht. Op basis van de wensen die er zijn en hun kennis over tuinen wordt een persoonlijk vlekkenplan opgesteld, ongeacht of het nu een stadsbalkon of ruime dorpstuin betreft. De Tuinvogelconsulenten zijn door het hele land actief. Klik hier voor een overzicht.
Door de Regeling Tijdelijke Natuur kan de natuur op braakliggende terreinen zich ontwikkelen, zonder toekomstige ontwikkelingen te remmen.
Mensen bewust maken van de natuur en hen deze actief laten beleven is een wezenlijk onderdeel van een duurzaam project. Daar zijn verschillende manieren voor.
Vaste planten geven het jaar rond een groene aanblik en kunnen makkelijk worden ingezet om de straat, wijk, buurt of stad natuurinclusief te maken.
Groene netwerken zijn van levensbelang. Vogels, vleermuizen en andere stadsdieren gebruiken de goede groene en blauwe infrastructuur in de stad om zich te verplaatsen.