×
home architectenbureau woningcorporatie gemeente projectontwikkelaar actueel downloads award

Vleermuis verblijft graag achter gevelbetimmering

image

Uitpandige voorzieningen zoals boeiborden of gevelbetimmering worden ook gebruikt door vleermuizen, maar bufferen veel minder de wisselingen in buitentemperatuur en kunnen daardoor makkelijker en sneller te warm en/of te koud worden. Combineer ze daarom het best met een achter de betimmering ingebouwde kast of open stootvoeg.

Opties hiervoor zijn:

  1. Een uitwendig aangebrachte isolatielaag die wordt afgewerkt met gevelbetimmering. In die isolatielaag zijn heel goed vleermuisvoorzieningen op te nemen. Dit is ook een vaak toegepaste werkwijze bij na-isolatie of renovatie.
  2. Een grote op de bakstenen buitengevel aangebrachte gevelbetimmering waarachter ruimte voor vleermuizen wordt opgelaten.
  3. Kleinere in de nok opgenomen boeiborden (vaak driehoekig) waarachter een of meerdere inbouwkasten voor vleermuizen zijn voorzien.

Het verwerken van kasten achter de gevelbetimmering biedt indien gewenst ook de mogelijkheid om de kasten onzichtbaar te laten zijn in een gebouw.

4 gevelbetimmering 48990450457 o
image

Metseldetaillering als toegang tot spouw

Waar gevels worden verfraaid met uit het gevelvlak springende elementen, kan van de gelegenheid gebruik gemaakt worden om daarachter toegang te bieden tot de spouw voor vleermuizen.

image

Vivara Pro: inbouwstenen voor vleermuizen

Vivara Pro ontwikkelt specialistische natuurbeschermingsproducten voor de professionele markt. Deze materialen zijn afgestemd op de Nederlandse bouwmaten.

image

Dakoverstek biedt vleermuizen kansen

Een woning is prima aantrekkelijk te maken voor vleermuizen. In het ontwerp zijn uiteenlopende maatregelen mogelijk om verblijfplaatsen voor vleermuizen te creëren.

image

Schoorstenen voor vleermuizen

In de schoorsteen kan de loze ruimte rondom de rookgasafvoer eenvoudig toegankelijk worden gemaakt voor vleermuizen. Ook kunnen er inbouwstenen voor vleermuizen worden geplaatst.

Alle van nature in het wild levende vogels en vleermuizen zijn strikt beschermd. Voor aanvang van bouw- en renovatiewerkzaamheden is het van belang rekening te houden met de wettelijke vereisten die voortvloeien uit de Wet natuurbescherming.

Meld je aan voor de nieuwsbrief