×
home architectenbureau woningcorporatie gemeente projectontwikkelaar actueel downloads award natuur-inbouw

Geef vogels en vleermuizen in je gebouw de ruimte

image
Gierzwaluwen, huismussen en verschillende soorten vleermuizen maken dankbaar gebruik van loze ruimtes in gebouwen. Maar deze ruimtes verdwijnen in nieuwbouw en renovatie steeds meer. Door slim en creatief te ontwerpen, kan je als architect deze ruimte terugbrengen, zonder af te doen aan de esthetiek of comfort van je ontwerp. En draag je een letterlijk steentje bij aan stedelijke biodiversiteit.

Het is het geluid van de zomer: het gegier van gierzwaluwen die door de binnenstad scheren. En lome zomeravonden in de tuin of op het balkon zijn niet compleet zonder vleermuizen die in de schemering insecten vangen. Deze soorten en hun aanverwante gebouwbewonende soorten als huismus en zwarte roodstaart hebben net als wij van de stad hun thuis gemaakt. En daar plukken ook mensen de vruchten van. Deze dieren vangen bijvoorbeeld plaaginsecten weg. En bovendien zijn ze ook nog eens een meetlat van de kwaliteit van de leefomgeving.

Creatief ontwerpen

Gierzwaluwen, huismussen en vleermuizen maken gebruik van loze ruimtes in gebouwen. Maar deze ruimtes verdwijnen in nieuwbouw en renovatie steeds meer. Door slim en creatief te ontwerpen, kan je als architect deze ruimte terugbrengen, zonder af te doen aan de esthetiek of comfort van je ontwerp. En draag je een letterlijk steentje bij aan stedelijke biodiversiteit.

Het plaatsen van inbouwstenen als nest- of verblijfplaats is een duurzame, praktische en veilige oplossing. Maar ook bouwkundige elementen kunnen goed gebruikt worden om vogels en vleermuizen weer ruimte onder de pannen te geven.

Inbouwstenen

Door verschillende partijen worden geprefabriceerde inbouwstenen voor gebouwbewonende soorten geleverd. Deze stenen kunnen simpel worden verwerkt in de gevel van een nieuw of te renoveren gebouw. Er zijn zichtbare varianten en opties die achter de gevel weggewerkt kunnen worden. De materialen van producent Vivara Pro zijn specifiek afgestemd op de Nederlandse bouwmarkt. In iedere gevel van ieder gebouw kan ruimte gemaakt worden voor stadse soorten!

Bouwkundige maatregelen

Naast inbouwstenen kunnen de bouwkundige elementen van een gebouw zelf ook verblijfplaats worden. Dit kan heel simpel zijn. Laat bijvoorbeeld de (hoge) stootvoegen open om een spouwmuur toegankelijk te houden voor vleermuizen. Maar ook een gootbekisting kan met een eenvoudige aftimmering dienst doen als nestplaats voor mus of gierzwaluw. Het Bouwbesluit is voor deze ingrepen geen belemmering; openingen groter dan 10 millimeter zijn namelijk toegestaan als ze bedoeld zijn voor beschermde diersoorten!

Voorkeuren en randvoorwaarden

Natuurinclusief ontwerpen is dus makkelijk! Maar verschillende vogels en vleermuizen hebben wel hun eigen voorkeuren en randvoorwaarden. Professionele ecologen en deskundige vrijwilligers kunnen u maatwerkadvies geven over de optimale locaties in een concreet project en ontwerptechnische randvoorwaarden.

image

Handleiding Checklist Groen Bouwen

In deze korte handleiding krijgt u tips over hoe je de Checklist groen bouwen kunt gebruiken die natuurinclusieve maatregelen te kiezen die in jouw ontwerp passen. Welke toepassingen ga jij gebruiken?

image

Plaatsen inbouwkast tast energieprestatie niet aan

Vijf tips over locatie en installatie van voorzieningen voor vogels en vleermuizen die je helpen, zonder concessies aan energieprestatie of comfort, ruimte te creëren voor gebouwbewonende soorten.

image

Vivara Pro: inbouwstenen voor vogels

Vivara Pro ontwikkelt voor de professionele markt specialistische natuurbeschermingsproducten, afgestemd op de Nederlandse bouwmaten.

image

Vivara Pro: inbouwstenen voor vleermuizen

Vivara Pro ontwikkelt specialistische natuurbeschermingsproducten voor de professionele markt. Deze materialen zijn afgestemd op de Nederlandse bouwmaten.

Alle van nature in het wild levende vogels en vleermuizen zijn strikt beschermd. Voor aanvang van bouw- en renovatiewerkzaamheden is het van belang rekening te houden met de wettelijke vereisten die voortvloeien uit de Wet natuurbescherming.

Meld je aan voor de nieuwsbrief