×
home architectenbureau woningcorporatie gemeente projectontwikkelaar actueel downloads award

Handleiding Checklist Groen Bouwen

image
Met de Checklist Groen Bouwen kan iedere woningcorporatie zijn projecten en ontwerpen natuurvriendelijker (laten) maken. Je krijgt advies door het beantwoorden van enkele simpele ja/nee vragen. Zo geef je gebouwbewonende soorten als huismus en gewone dwergvleermuis een plek onder de spreekwoordelijke pannen. De adviezen kunnen worden toegepast zonder concessies te doen aan het uiterlijk of de kwaliteit van het gebouw of het wooncomfort van de bewoners. Zo benutten we samen de kansen die de gebouwde omgeving biedt!

In deze korte handleiding krijgt u tips over hoe je de Checklist Groen Bouwen kunt gebruiken om te kijken welke standaard voorzieningen geschikt zijn om op te nemen in jouw project. Door het opnemen van standaardvoorzieningen, bijvoorbeeld per woningtype, draag je bij aan de biodiversiteit én werk je aan een aantrekkelijke leefomgeving.

Stap 1 Je hebt nieuwbouw- of renovatieplannen en wil dit graag natuurinclusief doen. Maar hoe dan? Op basis van je planidee of voorlopig ontwerp kun je de Checklist Groen Bouwen doorlopen.

Stap 2 Checklist invullen! Beantwoord de simpele ja/nee vragen en krijg een op maat gesneden advies. De vragen die je krijgt gaan niet over soorten, maar over je plannen! Je hoeft dus niks van vogels en vleermuizen te weten om een advies te krijgen. Zorg wel dat je al dingen weet over de hoogte van je gebouw(en), type dak(en) en of er veel glas wordt toegepast. Dit zijn allemaal aspecten die invloed kunnen hebben op welke natuurinclusieve maatregelen geschikt zijn voor jouw plan.

Stap 3 Advies op maat. Je krijgt een advies op maat met opties die geschikt zijn voor jouw plan. Het is nu aan jou om hier een keuze uit te maken. Deze keuze hangt af van wat je mooi vindt en van wat past bij je plannen. Extra advies nodig? Benader een ecoloog of de gemeente

Stap 4 Uitvoering. Natuurinclusief bouwen hoeft niet moeilijk te zijn. In de Checklist vind je direct informatie over de verschillende materialen die beschikbaar zijn en een link naar de verschillende leveranciers. Materialen zoals inbouwkasten zijn erkende bouwmaterialen. Voor het toepassen van een bouwkundige ingreep zoals vleermuisvriendelijke gevelbetimmering draait een beetje aannemer zijn hand niet om.

Stap 5 Gebouw klaar en genieten maar! Je hebt een natuurinclusief gebouw weggezet. Voor veel gebouwbewonende soorten, zoals de huismus en gewone dwergvleermuis is de omgeving van het gebouw minstens zo belangrijk als het gebouw zelf. Gelukkig is het mogelijk je tuin ook vogelvriendelijk in te richten. Informatie hierover voor toekomstige bewoners vind je op de website van Vogelbescherming Nederland. Want wat is er nou leuker dan je kersverse huis en tuin inrichten?

Stap 6 Goed voorbeeld doet goed volgen! Meld je project aan op de Checklist Groen Bouwen en geef het goede voorbeeld.

Naar de Checklist!

image

Vivara Pro: inbouwstenen voor vogels

Vivara Pro ontwikkelt voor de professionele markt specialistische natuurbeschermingsproducten, afgestemd op de Nederlandse bouwmaten.

image

Vivara Pro: inbouwstenen voor vleermuizen

Vivara Pro ontwikkelt specialistische natuurbeschermingsproducten voor de professionele markt. Deze materialen zijn afgestemd op de Nederlandse bouwmaten.

image

Ruimte voor vogels in overstekende dakranden

Loze ruimte in de overstek, gootbekisting of andere ruimten aan het gebouw kan gemakkelijk geschikt worden gemaakt voor huisbewonende vogelsoorten als gierzwaluwen of huismussen.

image

Metseldetaillering als toegang tot spouw

Waar gevels worden verfraaid met uit het gevelvlak springende elementen, kan van de gelegenheid gebruik gemaakt worden om daarachter toegang te bieden tot de spouw voor vleermuizen.

Alle van nature in het wild levende vogels en vleermuizen zijn strikt beschermd. Voor aanvang van bouw- en renovatiewerkzaamheden is het van belang rekening te houden met de wettelijke vereisten die voortvloeien uit de Wet natuurbescherming.

Meld je aan voor de nieuwsbrief