Een gezonde bodem draagt bij aan een goede waterbalans en klimaatregulering en vormt de voedingsbodem voor veerkrachtige groenstructuren en voedsel. Een gezonde bodem kan deze functies tegelijkertijd vervullen, ook in een veranderend klimaat. Daarmee vormt de bodem de basis voor een gezonde leefomgeving, economie, mens en maatschappij. De kwaliteit van de bodem is dus van essentieel belang, en het is daarom belangrijk hier zorgvuldig mee om te gaan.
Bodem beschermen kan, ook bij bouwwerkzaamheden
In stedelijke ontwikkelingsprojecten ontkomen we niet aan graafwerkzaamheden en andere verstoringen van de bodem. Deze activiteiten kunnen schade toebrengen aan de bodemgezondheid. Daarom is het belangrijk om de bodem op de locaties waar we werken zo min mogelijk te verstoren, of zelfs te verbeteren in terreinen waar de conditie van de bodem al slecht is voorafgaand aan de bouw. Dit betekent dat we actief moeten werken aan het bevorderen van de bodemgezondheid in al onze bouw- en ontwikkellocaties.
Zeven principes die bijdragen aan een gezonde bodem in bouw- en ontwikkellocaties
Om dit doel te helpen bereiken benoemen we zeven principes voor de plan- en uitvoeringsfase van stedelijke ontwikkeling en bouwprojecten. Zo maken we een gebouwde omgeving die duurzamer is, bijdraagt aan biodiversiteit en extreme weersomstandigheden kan opvangen in het veranderende klimaat.
Beeld: Infographic over de gezonde bodem door WUR en Heijmans.
1. Laat de bodem onderzoeken. Hoe gezond is deze nu? Hoe is de waterhuishouding?
2. Beperk verstoring:
3. Beperk bodemverdichting:
4. Zorg voor een goede bodemstructuur:
5. Bescherm de bodem tegen verdroging, erosie, verzilting, overbemesting en verontreiniging:
6. Vergroot de biodiversiteit en maak het bodemecosysteem sterker:
7. Organiseer het werken aan een gezonde bodem:
Bouwen op een gezonde bodem: het is nodig en het kan
Om duurzaam te bouwen in Nederland voor toekomstige generaties moeten we de bodem gaan zien als een belangrijke basis. Een gezonde bodem in bouw- en ontwikkellocaties biedt ruimte aan biodiversiteit en kan effecten van klimaatverandering opvangen. Laten we dan ook samenwerken om met deze kostbare basis en hulpbron een gezonde leefomgeving te bouwen, letterlijk vanaf de bodem.
Dit artikel komt voort uit een samenwerkingsproject van Wageningen University & Research en Heijmans. Het is eerder gepubliceerd op wur.nl.
Beeld boven: Shutterstock Beeld onder: Wageningen Universiteit & Heijmans
De Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) gaat dit jaar over manieren waarop architectuur een bijdrage levert aan het herstellen van ecologisch evenwicht. Kom naar de kennissessie op 18 september en leer meer, of wandel/fiets de digitale vogel- & architectuurroute en laat je inspireren!
Waar waar sprake is van minder intensief gebruik, zoals in het geval van parkeerplaatsen, is ‘Niet bestraten, tenzij’ een even simpel als goed uitgangspunt.
De TU Delft en de Bomenstichting werpen een nieuw licht op het belang van bomenlanen voor onder meer klimaat en biodiversiteit. Ofwel: hoe bomenlanen bijdragen aan een natuurinclusieve inrichting van ons land.
Nederland heeft tienduizenden kilometers berm. Die kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan biodiversiteit, veiligheid en meer – mits ze goed beheerd worden. Hoe? Het KleurKeur-certificaat geeft gemeenten en aannemers houvast.