×
home architectenbureau woningcorporatie gemeente projectontwikkelaar actueel downloads award natuur-inbouw

Zo leg je zelf een groen dak aan

image
Groene daken zijn helemaal in. Ze houden regenwater langer vast, zorgen voor luchtzuivering, een lagere omgevingstemperatuur, warmteregulatie en energiebesparing. En ze hebben een grote aantrekkingskracht op insecten en op vogels. Maar hoe leg je zo’n groen dak aan? Is het moeilijk? Komt er veel bij kijken? Hans Peeters, oud-hoofdredacteur van het tijdschrift Vogels, nam de proef op de som.

Licht gewicht

Gestimuleerd door de achterbuurman besloten we om het dak van ons schuurtje (3x3 m) om te toveren tot een groen vogelparadijs. We lieten ons adviseren door een leverancier van sedumplanten net buiten ons dorp. Van belang is de constructie van het dak, of die het gewicht wel kan dragen. Omdat ons schuurtje al 45 jaar oud is, werd ons geadviseerd om een lichtgewicht sedumdak te nemen. Geen dikke laag substraat, maar een lichtgewicht mat van steenwolvezel om de plantjes op te laten hechten. De bestelling werd geplaatst en de leverancier berekende precies wat we zoal nodig hadden.

Aan de slag

Op een goede dag reden we naar het sedumbedrijf om alle spullen op te halen: anti-worteldoek, drainagemat, substraatrol van steenwolvezels en sedummixmatten. Achterbank van de auto plat, oud gordijn over de bodem voor de sedumrollen, waar hier en daar wat aarde van afviel.

Zo leg je het groene dak aan:

  • Spreid het worteldoek over het dak uit en snij het langs de randen op maat.
  • Snij de drainagemat op maat en plaats de mat op het dak.
  • Leg de mat in banen van voor- tot achterkant en laat de stroken aan de zijkanten tegen elkaar aansluiten. Maak een uitsparing van 30 x 30 cm bij elk regenwater-afvoerpunt en plaats daar een bladvanger.
  • Snij de substraatmat op maat en plaats deze dwars op de drainagematten.
  • Sproei de substraatmat flink nat, zodat de sedumplantjes een vochtige bodem hebben om op te gaan groeien.
  • Breng een dunne laag substraatkorrels over de gehele oppervlakte aan. Verdeel deze zo egaal mogelijk.
  • Draag de sedumrollen naar boven. Een rol van 60 x 100 cm weegt al gauw 15 tot 20 kilo en zeker na een regenbui zijn ze nat en zwaar. Tegenwoordig zijn er draagtassen waar een rol precies inpast, zodat je ze gemakkelijk kunt dragen en niet al te vies wordt. Mocht het gewicht desondanks een probleem zijn, snij dan de rol simpelweg doormidden.
  • Leg het gehele dak vol met sedumrollen en laat ze op elkaar aansluiten. Tijdens het aanbrengen van de sedumrollen bestaat de kans dat er wat plantjes uitvallen. Daarmee kun je later eventuele kale plekken in de sedummat opvullen.
  • Besproei het dak, zodat het geheel goed waterverzadigd is.
  • Strooi direct na de aanleg eco-mestkorrels uit over het natte dak; 1 kilo per 20 vierkante meter. Daarna strooi je tweemaal per jaar (april en september) sedum-conditioner als bemesting over het dak. Het dak is nu klaar en het ziet er meteen al aangenaam groen uit.

Een half jaar later stond ons dak in volle bloei. Een lust voor het oog! Met acht verschillende soorten sedums, die meteen al veel insecten en vogels aantrokken. Hommels zoemen van bloem naar bloem. Ook bijen en zweefvliegen komen dagelijks op bezoek. Ook de lijst van vogels op het dak is aanzienlijk, met huismus, kool- en pimpelmees, zwartkop, witte kwikstaart en merel.

Afbeelding4

Groene daken zijn mooi, zorgen voor een gezondere leefomgeving en verhogen de klimaatbestendigheid van een stad of gemeente. Niet verwonderlijk dus dat veel gemeenten er subsidies voor beschikbaar stellen. Via de Energiesubsidiewijzer van Milieu Centraal kunt u zien of dat ook voor uw gemeente geldt.

Voor meer informatie:


Door: Hans Peeters, oud-hoofdredacteur van het tijdschrift Vogels, 18 mei 2022
Dit is een bewerking van het artikel dat 13 april 2022 is gepubliceerd op vogelbescherming.nl.
Beeld: Hans Peeters

image

Elk dak een vegetatiedak

Nederland is een vogelrijk land én een van de meest dichtbevolkte landen ter wereld. In ons kleine landje staan ruim 8 miljoen woningen plus een heleboel nutsgebouwen en commercieel vastgoed. Waar een gebouw staat is geen natuur. Dat klinkt logisch, maar is eigenlijk heel stom.

image

“Mensen én vogels waarderen deze wijk”

Doordrongen van het belang van natuurinclusief bouwen, dient het project Berckelbosch voor ontwikkelaar Ballast Nedam Development als proeftuin voor hun duurzame ideeën. Met die ideeën werd Berckelbosch de Brabantse winnaar van de Award Natuurinclusief Bouwen & Ontwerpen.

image

2 vliegen in 1 klap; combineer groene daken met zonnepanelen

De belangrijkste functie van een dak is om het gebouw eronder te beschermen, maar er zijn tal van aanvullende functies voor daken.

image

Dakenstroom winnaar Award Natuurinclusief bouwen & Ontwerpen

De Award Natuurinclusief bouwen & Ontwerpen van Vogelbescherming Nederland en Zoogdiervereniging is in 2021 gewonnen door het project Dakenstroom in Kaatsheuvel. De jury was vooral onder de indruk van de haalbaarheid van dit project.

Alle van nature in het wild levende vogels en vleermuizen zijn strikt beschermd. Voor aanvang van bouw- en renovatiewerkzaamheden is het van belang rekening te houden met de wettelijke vereisten die voortvloeien uit de Wet natuurbescherming.

Meld je aan voor de nieuwsbrief