×
home architectenbureau woningcorporatie gemeente projectontwikkelaar actueel downloads award

Architectenbureau

Natuurlijke band met een gebouw

Een goed natuurinclusief ontwerp is in staat een hechte band te laten ontstaan tussen een gebouw en zijn natuurlijke omgeving. Zonder concessies te hoeven doen aan de architectonische kwaliteit hebben architecten bij uitstek de mogelijkheid om in hun plan zichtbaar en onzichtbaar juist die voorzieningen te treffen waarmee groen en biodiversiteit het zo noodzakelijke steuntje in de rug kan worden gegeven.

Wil je weten hoe je natuurinclusief kan bouwen?

Klik op een van de onderstaande tegels over gerichte oplossingen aan of rondom gebouwen en laat je inspireren.

Banner daken Banner gevels Banner groenomgeving Banner stappenplan
Banner archit 01 Banner archit 02 Banner archit 03 Banner archit 04

Actueel

Lees hier recente blogs en opinie artikelen voor uw doelgroep.

image

Dutch Design Week biedt internationaal podium aan Award

De prijsuitreiking van de Award Natuurinclusief Bouwen & Ontwerpen maakt dit jaar deel uit van de Dutch Design Week. Het toonaangevende evenement biedt de genomineerden een internationaal podium om hun project te presenteren.
image

Zo behouden we vogelrijkdom in steeds dichtere stad

Wie de eksters, kauwtjes en halsbandparkieten ziet, zou kunnen denken dat het best goed gaat met vogels in de stad. Maar helaas gaan veel soorten door toenemende verstening zorgwekkend achteruit. Door anders om te gaan met groen en water, kunnen we de balans herstellen.
image

In gesprek met Vogelbescherming over natuurinclusief bouwen

Op dinsdag 12 en woensdag 13 juni gaat Vogelbescherming graag met u in gesprek op de Provada. Aan de hand van de gids Natuurinclusief Bouwen geven we u graag tips waar zowel mens als natuur bij gebaat zijn. U vindt ons dinsdag op de stand van Ballast Nedam en woensdag op de stand van Vesteda.
image

Maak kans op de Award Natuurinclusief Bouwen & Ontwerpen 2023

Vogelbescherming Nederland is op zoek naar het meest inspirerende natuurinclusieve project of óntwerp van de afgelopen twee jaar. Sleep jij straks deze unieke prijs in de wacht? Inschrijven kan tot 1 oktober.

Veel gestelde vragen

Wat is het effect van voorzieningen op de energiezuinigheid van mijn gebouwen?

Natuurinclusief bouwen hoeft geen negatief effect op de isolatiewaarde van uw gebouwen te hebben. De stenen worden in de spouw gemetseld, waardoor op die plek minder ruimte over blijft voor isolatiemateriaal. Als oplossing kan je achter de steen echter een klein stuk hoogwaardiger isolatiemateriaal bevestigen.
Gedetailleerde informatie over voorzieningen voor vogels en vleermuizen in relatie tot de (energie)eisen uit het Bouwbesluit vindt je in dit rapport.

Vogels en vleermuizen in het gebouw, er mogen toch geen openingen groter dan 1 cm in de gebouwschil zitten?

Volgens het Bouwbesluit mogen er inderdaad geen openingen groter dan 1 centimeter in de gebouwschil zitten. Dit is bedoeld om ongedierte tegen te gaan. Gelukkig is er een uitzondering gemaakt voor openingen die toegang bieden tot een nest- of verblijfplaats van vogels en vleermuizen. Deze uitzonderingen zijn vermeld in artikelen 3.69 lid 2 en 3.72 lid 2.

Kan ik ook zelf een voorziening ontwerpen en in mijn gebouw meenemen?

Dat kan zeker, graag zelfs! Voor bijvoorbeeld vleermuizen is een toegankelijke (tussen)spouwmuur een plek bij uitstek. En gootbekistingen kunnen prima een dubbelfunctie krijgen als huismussenkast. Kijk voor inspiratie en afmetingen op deze site.
Laat je ontwerp voor je het toepast controleren door een vogel- of vleermuisdeskundige, zodat je zeker weet dat het veilig is voor de doelsoort.

Alle van nature in het wild levende vogels en vleermuizen zijn strikt beschermd. Voor aanvang van bouw- en renovatiewerkzaamheden is het van belang rekening te houden met de wettelijke vereisten die voortvloeien uit de Wet natuurbescherming.

Meld je aan voor de nieuwsbrief