×
home architectenbureau woningcorporatie gemeente projectontwikkelaar inspiratie downloads award

Architectenbureau

Natuurlijke band met een gebouw

Een goed natuurinclusief ontwerp is in staat een hechte band te laten ontstaan tussen een gebouw en zijn natuurlijke omgeving. Zonder concessies te hoeven doen aan de architectonische kwaliteit hebben architecten bij uitstek de mogelijkheid om in hun plan zichtbaar en onzichtbaar juist die voorzieningen te treffen waarmee groen en biodiversiteit het zo noodzakelijke steuntje in de rug kan worden gegeven.

Wil je weten hoe je natuurinclusief kan bouwen?

Klik op een van de onderstaande tegels over gerichte oplossingen aan of rondom gebouwen en laat je inspireren.

Banner daken Banner gevels Banner groenomgeving Banner stappenplan
Banner archit 01 Banner archit 02 Banner archit 03 Banner archit 04
image

"We moeten ecosystemen bouwen"

Als het aan landschapsontwerper Nina Ravestein ligt, wordt natuurinclusief bouwen de norm. In 2019 ontving ze de Natuurinclusief Bouwen Award vanwege haar inzet om de bouwwereld meer in balans te brengen met de natuur. Dit jaar is zij een van onze juryleden.
image

Ontwerp meer groen op en aan je gebouw

Groene daken en gevels zien er niet alleen aantrekkelijk uit, ze zorgen er ook voor dat het gebouwontwerp bijdraagt aan een gezondere stad. Uitdaging is het groen de ruimte te geven.
image

Geef vogels en vleermuizen in je gebouw de ruimte

Door slim en creatief te ontwerpen, kan je als architect ruimte voor vogels en vleermuizen terugbrengen, zonder af te doen aan de esthetiek of comfort van je ontwerp.
image

Natuurinclusief aanbesteden voor opdrachtnemers

Klimaatadaptief- en natuurinclusief bouwen gaan vaak hand in hand. Eva van der Graaf en Leon Dielen van Tauw geven tips. Hoe kunnen opdrachtnemers zich nu al voorbereiden op deze nieuwe eisen?

Veel gestelde vragen

Wat is het effect van voorzieningen op de energiezuinigheid van mijn gebouwen?

Natuurinclusief bouwen hoeft geen negatief effect op de isolatiewaarde van uw gebouwen te hebben. De stenen worden in de spouw gemetseld, waardoor op die plek minder ruimte over blijft voor isolatiemateriaal. Als oplossing kan je achter de steen echter een klein stuk hoogwaardiger isolatiemateriaal bevestigen.
Gedetailleerde informatie over voorzieningen voor vogels en vleermuizen in relatie tot de (energie)eisen uit het Bouwbesluit vindt je in dit rapport.

Vogels en vleermuizen in het gebouw, er mogen toch geen openingen groter dan 1 cm in de gebouwschil zitten?

Volgens het Bouwbesluit mogen er inderdaad geen openingen groter dan 1 centimeter in de gebouwschil zitten. Dit is bedoeld om ongedierte tegen te gaan. Gelukkig is er een uitzondering gemaakt voor openingen die toegang bieden tot een nest- of verblijfplaats van vogels en vleermuizen. Deze uitzonderingen zijn vermeld in artikelen 3.69 lid 2 en 3.72 lid 2.

Kan ik ook zelf een voorziening ontwerpen en in mijn gebouw meenemen?

Dat kan zeker, graag zelfs! Voor bijvoorbeeld vleermuizen is een toegankelijke (tussen)spouwmuur een plek bij uitstek. En gootbekistingen kunnen prima een dubbelfunctie krijgen als huismussenkast. Kijk voor inspiratie en afmetingen op deze site.
Laat je ontwerp voor je het toepast controleren door een vogel- of vleermuisdeskundige, zodat je zeker weet dat het veilig is voor de doelsoort.

Kieswijzer groene maatregelen

Alle van nature in het wild levende vogels en vleermuizen zijn strikt beschermd. Voor aanvang van bouw- en renovatiewerkzaamheden is het van belang rekening te houden met de wettelijke vereisten die voortvloeien uit de Wet natuurbescherming.