×
home architectenbureau woningcorporatie gemeente projectontwikkelaar inspiratie downloads award

Award Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen

De Award Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen is een prijs voor inspirerende natuurinclusieve bouw-, verbouw- en renovatieprojecten. Projecten, die aantoonbaar rekening houden met de behoeften van alle gebruikers van de stedelijke omgeving: mens én dier.

Waarom deze prijs?

Steeds meer bouwers, ontwerpers en ontwikkelaars zijn doordrongen van de meerwaarde van een natuurinclusieve benadering voor hun project en geven daar op de meest uiteenlopende wijze vorm en inhoud aan. Dankzij deze trendsetters is er een toenemend aantal goede voorbeelden van natuurinclusief bouwen, waar groen en biodiversiteit hand in hand gaan met duurzame stedelijke ontwikkeling.
In een tijd waarin het belang van natuurinclusiviteit, biodiversiteit, klimaatadaptatie en circulair bouwen actueler zijn dan ooit, willen Vogelbescherming Nederland en de Zoogdiervereniging, met ondersteuning van de provincie Noord-Brabant, de schijnwerpers zetten op deze goede voorbeelden. Want alleen wanneer we mèt de natuur bouwen, zijn we klaar voor de toekomst!


Winnaars 2019

In 2019 werd de Award Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen voor het eerst uitgereikt. Verschillende, zeer inspirerende projecten, dongen mee.
Uiteindelijk koos de jury drie winnaars:

DJI 0044

Triodos Bank Op De Reehorst, Zeist - Triodos Bank

Winnaar Award
Bij de bouw van het uiterst duurzame kantoorgebouw op een historisch landgoed zijn op ingenieuze wijze tal van vogel- en vleermuisvriendelijke maatregelen getroffen, waarmee de inbreuk op het natuurlijk leven tot een minimum is beperkt.

De jury over Triodos
"Deze ontwikkeling toont aan dat een integrale kijk op duurzaamheid in combinatie met voldoende respect voor de omgeving tot maximale natuurinclusiviteit leidt."

Sfeerschets

Happy Days, Zoetermeer - Plein06 i.s.m. P.A.D. Landscape

Winnaar categorie 'Ontwerp'
Dit ambitieuze plan voor de bouw van 205 duurzame woningen en wooneenheden stelt natuurinclusiviteit en leefkwaliteit van alle bewoners centraal door de woningen in blokjes van vier over een groen en autovrij park te verdelen. Opdrachtgevers: Plein06, P.A.D. Landscape en ERA Contour.

De jury over Happy Days
"Hoewel het plan nog niet volledig is uitgewerkt, biedt het nu al scherp zicht op de volledig natuurinclusieve woonomgeving die het in de toekomst belooft te zijn."

Beeld Genderdal 1 Buro Lubbers

Herinrichting Genderdal, Eindhoven - Buro Lubbers

Winnaar categorie 'Herinrichting'
Een typisch jaren zestig-appartementencomplex is voorzien van bloemrijke tuinen en uitgerust met een groot aantal nestkasten voor vogels en vleermuizen, die uiteindelijk in steeds groener wordende gevels zullen opgaan.

De jury over Genderdal
"De wijze waarop hier samen met de bewoners met de natuur aan de slag is gegaan is simpel en effectief, makkelijk te kopiëren en op grote en kleine projecten toepasbaar."

De jury in 2019

De jury voor de Award Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen bestaat uit deskundigen uit het werkveld. Ieder jurylid beoordeelt de projecten vanuit zijn of haar eigen expertise.
In 2019 bestond de jury uit de volgende leden:

Gertjan van der Baan

Gertjan van der Baan

CEO Vesteda en voorzitter van de werkgroep woningen van de IVBN

Jacques Vink

Jacques Vink

Architect, oprichter Ruimtelab en medeoprichter De Natuurlijke Stad

Jelle de Jong

Jelle de Jong

Algemeen directeur IVN Natuur Educatie

Dien jij in 2021 een project in?

In 2021 reiken we de Award Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen opnieuw uit.
Breng jij met jouw project leven in steden en dorpen? Heeft natuurinclusiviteit in jouw plannen een glansrol gekregen en inspireer je anderen om hetzelfde te doen?

De periode waarin projecten konden worden aangemeld voor de Award 2021 is inmiddels verlopen. Binnenkort maken we de genomineerden bekend.

Over deelname aan de Award >

Alle van nature in het wild levende vogels en vleermuizen zijn strikt beschermd. Voor aanvang van bouw- en renovatiewerkzaamheden is het van belang rekening te houden met de wettelijke vereisten die voortvloeien uit de Wet natuurbescherming.