De Gezonde Stad wil van Amsterdam een duurzame en gezonde stad maken. Meer groen in de stad speelt daarin een sleutelrol. Lesley Walet, programmamanager van deze stichting, over hoe co-creatie daarbij essentieel is.
Grote ramen en glazen gevels zijn prettig voor mensen, maar kunnen een risico vormen voor vogels. Door slim met glas te ontwerpen kunnen raamslachtoffers voorkomen worden.
Parken zijn de groene longen van steden. Dankzij hun grote oppervlak bieden ze veel kansen voor verschillende vogelsoorten, mits goed ingericht en beheerd.
Kerken en andere oude gebouwen bieden unieke kansen voor gebouwbewonende vogels en vleermuizen. Deze gebouwen worden vaak al bijna net zo lang door vogels en vleermuizen gebruikt als door mensen.
Er bestaan vele vormen van gif. Naast het actief gebruiken ervan, komt er ook gif in tuinen terecht via planten of potgrond. Een vogelvriendelijke tuin is gifvrij en biedt vogels jaarrond voedsel, veiligheid en gelegenheid tot voortplanten.
Ballast Nedam Development ontwikkelt in Rotterdam Tuinbuurt Vrijlandt, een nieuwe natuurinclusieve inbreidingswijk met 290 woningen. Paul Splinter (KAN) ging in gesprek met de betrokkenen.
Het vertrekpunt voor een nieuw ontwerp van ruimtelijk ontwerper Merel van der Linden kan van alles zijn: een plek, een ervaring, een verhaal, een verleden of een verlangen. Zeker is dat de natuur er een belangrijke rol in speelt.
Stad en natuur met elkaar verknopen - daar draait het vaak om bij Studio 1:1, een onderzoeks- en ontwerpbureau opgericht door Lucas Zoutendijk en Eveline Visser. Zo vergroten ze onder meer de leefbaarheid voor bewoners in hun ruimtelijke ontwerpen.
Sinds 2017 werken de provincie Noord-Brabant, Zoogdiervereniging en Vogelbescherming Nederland samen om natuurinclusief bouwen te stimuleren. Uit een eerste monitoring blijkt dat met name de huismus daarbij ingebouwde neststenen wist te vinden.
Goed voor dieren ín de stad zorgen is belangrijk, maar om mensen te interesseren voor een groene stad, zijn ook andere argumenten nodig. Milieufilosoof Glenn Deliège is er vast van overtuigd. Belangrijk daarbij is steeds om ook door de ogen van het dier te kijken.
Wethouder Jan-Willem Stoop van de gemeente Drimmelen gaat overtuigd aan de slag met natuurinclusief bouwen. 'Wat ze in Breda doen, dat kunnen wij ook.'
Steigergaten (ook wel stellinggaten genoemd) zijn ideale nestplaatsen voor gierzwaluwen. Veel monumentale kastelen, kerken en oude herenhuizen hebben deze gaten. De gaten zijn in een handomdraai om te toveren tot nestplaatsen, ook als ze dicht zijn.
Alle van nature in het wild levende vogels en vleermuizen zijn strikt beschermd. Voor aanvang van bouw- en renovatiewerkzaamheden is het van belang rekening te houden met de wettelijke vereisten die voortvloeien uit de Wet natuurbescherming.