Terug – maar vooral vooruitkijken. Dat is waar het gisteren op het Symposium ‘Samen bouwen aan een groene toekomst’ om ging. Het symposium was het slotstuk van vijf jaar natuurinclusief bouwen in de vijf grootste Brabantse gemeenten.
Dat zijn nieuw ontwikkelde rijtjeshuis biobased en natuurinclusief werd, was voor architect Berend Hoffmann een no-brainer. “Maar hoe zorg je dat bewoners dat ook echt kunnen beléven?” Hij spreekt erover op het symposium ‘Samen bouwen aan een groene toekomst’ op 13 oktober in Tilburg.
Wanneer woonwijken worden opgehoogd, sneuvelt er vaak veel beplanting. Een aanslag op flora en fauna. Kan dat ook anders? Bomenexpert Edwin Koot geeft acht praktische tips om het groen te sparen.
Hoe ziet de natuurinclusieve toekomst er uit? We praten er op 13 oktober over in Tilburg met verschillende professionals uit de bouw, beleid, ontwerp en groeninrichting. Zorg dat je erbij bent tijdens het symposium 'Samen bouwen aan een groene toekomst', van Vogelbescherming en Zoogdiervereniging!
Bij natuurinclusief bouwen is meestal niet apart aandacht voor insecten en bodemdieren, terwijl zij een onmisbare schakel zijn in ons ecosysteem. Hoe geven we ook aan hen de ruimte? Ecoloog Jeroen Noordhoek van Witteveen + Bos ontwikkelde vier factsheets.
Als we onze woonwijken natuurinclusief inrichten, biedt dat kansen voor biodiversiteit, klimaatadaptatie en gezondheid. Om dat te realiseren is samenwerking nodig. Vogelbescherming, Synchroon en Vesteda geven het goede voorbeeld.
De eerste daken van het project Dakenstroom, dat vorig jaar de Award Natuurinclusief Bouwen & Ontwerpen won, zijn in gebruik genomen door gierzwaluwen. Heuglijk nieuws dat de effectiviteit van inbouwvoorzieningen laat zien.
Is ‘groen’ in uw gemeente een sluitpost op de begroting? Dat is een gemiste kans! Volgens gedragswetenschapper dr. Jolanda Maas draagt een groene omgeving bij aan een gezonde bevolking die meer beweegt, beter slaapt, socialer is en minder vaak naar de huisarts gaat.
In 2030 wil Breda een ‘stad in een park’ zijn, met voor elke inwoner groen binnen handbereik. Inmiddels is de gemeente zo’n vier jaar onderweg om die ambitie waar te maken. Hoe gaat het met de groene plannen? Stadsecoloog Rombout van Eekelen vertelt.
De merel, zo gewoon als deze vogelsoort lijkt, hun aantallen gaan achteruit. In 2022 doen Vogelbescherming en Sovon Vogelonderzoek Nederland onderzoek naar de oorzaken daarvan. De organisaties roepen iedereen op om de merel te helpen, onder andere met de tips in deze factsheet.
Alle van nature in het wild levende vogels en vleermuizen zijn strikt beschermd. Voor aanvang van bouw- en renovatiewerkzaamheden is het van belang rekening te houden met de wettelijke vereisten die voortvloeien uit de Wet natuurbescherming.