Op dinsdag 22 juni vond het online symposium ‘Heel Brabant bouwt natuurinclusief!’ plaats. Centraal tijdens de plenaire sessies en de workshops stond natuurlijk het natuurinclusief bouwen, maar ook het natuurinclusief inrichten van de omgeving.
Als het aan landschapsontwerper Nina Ravestein ligt, wordt natuurinclusief bouwen de norm. In 2019 ontving ze de Natuurinclusief Bouwen Award vanwege haar inzet om de bouwwereld meer in balans te brengen met de natuur. Dit jaar is zij een van onze juryleden.
Natuurinclusief bouwen en inrichten heeft de toekomst. Wil je weten waarom? Volg dan op dinsdag 22 juni het online symposium ‘Heel Brabant bouwt natuurinclusief!’. Geef je snel op!
Ongeveer de helft van de Nederlandse soorten vleermuizen verblijft overdag in spouwmuren of in daken. Door bij na-isolatie rekening te houden met hun aanwezigheid voorkomt u dat vleermuizen worden gedood en biedt u hen vervangende verblijfplaatsen aan.
Wat is het meest inspirerende natuurinclusieve bouw-, verbouw- of renovatieproject van 2021? Dit jaar maak je opnieuw kans op de Award Natuurinclusief bouwen & ontwerpen. Schrijf je vanaf vandaag in en win!
Nederland is een vogelrijk land én een van de meest dichtbevolkte landen ter wereld. In ons kleine landje staan ruim 8 miljoen woningen plus een heleboel nutsgebouwen en commercieel vastgoed. Waar een gebouw staat is geen natuur. Dat klinkt logisch, maar is eigenlijk heel stom.
Grote ramen en glazen gevels zijn prettig voor mensen, maar kunnen een risico vormen voor vogels. Door slim met glas te ontwerpen kunnen raamslachtoffers voorkomen worden.
Parken zijn de groene longen van steden. Dankzij hun grote oppervlak bieden ze veel kansen voor verschillende vogelsoorten, mits goed ingericht en beheerd.
Kerken en andere oude gebouwen bieden unieke kansen voor gebouwbewonende vogels en vleermuizen. Deze gebouwen worden vaak al bijna net zo lang door vogels en vleermuizen gebruikt als door mensen.
Er bestaan vele vormen van gif. Naast het actief gebruiken ervan, komt er ook gif in tuinen terecht via planten of potgrond. Een vogelvriendelijke tuin is gifvrij en biedt vogels jaarrond voedsel, veiligheid en gelegenheid tot voortplanten.
Alle van nature in het wild levende vogels en vleermuizen zijn strikt beschermd. Voor aanvang van bouw- en renovatiewerkzaamheden is het van belang rekening te houden met de wettelijke vereisten die voortvloeien uit de Wet natuurbescherming.