Stad en natuur met elkaar verknopen - daar draait het vaak om bij Studio 1:1, een onderzoeks- en ontwerpbureau opgericht door Lucas Zoutendijk en Eveline Visser. Zo vergroten ze onder meer de leefbaarheid voor bewoners in hun ruimtelijke ontwerpen.
Sinds 2017 werken de provincie Noord-Brabant, Zoogdiervereniging en Vogelbescherming Nederland samen om natuurinclusief bouwen te stimuleren. Uit een eerste monitoring blijkt dat met name de huismus daarbij ingebouwde neststenen wist te vinden.
Goed voor dieren ín de stad zorgen is belangrijk, maar om mensen te interesseren voor een groene stad, zijn ook andere argumenten nodig. Milieufilosoof Glenn Deliège is er vast van overtuigd. Belangrijk daarbij is steeds om ook door de ogen van het dier te kijken.
Steigergaten (ook wel stellinggaten genoemd) zijn ideale nestplaatsen voor gierzwaluwen. Veel monumentale kastelen, kerken en oude herenhuizen hebben deze gaten. De gaten zijn in een handomdraai om te toveren tot nestplaatsen, ook als ze dicht zijn.
Het is de droom van Mischa Cillessen, stadsecoloog van Tilburg: elk gebouw in de stad voorzien van een of meerdere plekken om dieren te laten verblijven.
"Prachtig dat er meer aandacht is voor natuurinclusief bouwen en ontwerpen", vindt Lodewijk Hoekstra, oprichter van NL Greenlabel. Ecologische kwaliteit en biodiversiteit van meet af aan in projecten meenemen is de volgende stap.
Natuurinclusief ontwerpen voor vleermuizen gaat niet alleen over verblijfplaatsen in gebouwen. Parken, landgoederen en stadsbossen zijn ook aangelegd en vaak van grote waarde voor hen.
Groene daken zijn toepasbaar op verschillende typen daken. Houdt rekening met deze technische details en tips en voorzie ook uw volgende project van een natuurinclusieve dakbedekking.
Alle van nature in het wild levende vogels en vleermuizen zijn strikt beschermd. Voor aanvang van bouw- en renovatiewerkzaamheden is het van belang rekening te houden met de wettelijke vereisten die voortvloeien uit de Wet natuurbescherming.