×
Home architectenbureau woningcorporatie gemeente projectontwikkelaar inspiratie

De basis: een groen dak

image
Daken bieden een geweldige kans voor het vergroenen van het stedelijk gebied. Groene daken zijn een extra leefgebied voor planten en dieren binnen de bebouwde kom. Bovendien verminderen ze de wateroverlast van piekbuien en verkoelen ze het gebouw waar ze op liggen. Een win-win-win dus. Vrijwel elk dak kan een groen dak worden!

Het moment van ontwerpen is hét moment om een groen dak op te nemen in een plan. Een groen dak biedt volop mogelijkheden om een gebouw een visuele meerwaarde te geven. Verschillende leverancier zoals SemperGreen en OptiGroen leveren standaard bestekteksten en BIM-elementen aan om een groen dak eenvoudig in het ontwerp op te nemen.

Dankzij de moderne techniek is het simpel een groen dak in een ontwerp op te nemen. Visueel aantrekkelijk, ook van boven (nieuwe technieken, drones, hoogbouw, bovenkant van je gebouw ook belangrijk). Daktuinen vormen een extra gebruiksruimte.

Er bestaat een oneindige variatie aan moderne groene daken; van dunne sedummat tot complete daktuin. De basisopbouw van al deze daken is hetzelfde. Vanaf het dakconstructie vind je de volgende lagen:

  1. Vegetatielaag afhankelijk van de draagkracht en persoonlijke voorkeur. Vegetatiematten kunnen bij verschillende leverancier kant-en-klaar aangekocht worden.
  2. Substraatlaag waarin de daadwerkelijke beplanting groeit.
  3. Filterdoek om verstopping van de drainage laag te voorkomen
  4. Drainagelaag. Materiaal afhankelijk van het type groen dak (gerecycled) kunststof, kleikorrels of poreus gesteente zoals lava.
  5. Een waterdichte en wortelwerende laag. Tegen lekkage en ter voorkoming van doorwortelen.

Hieronder heeft een groen dak een waterafvoer nodig en een opstaande dakrand van 8 à 10 centimeter.

Groningen 2018dsc6712 2 orig 49018962342 o

Lees meer

image

Praktische toepassing van een groen dak

image

Gevels vergroenen beter met klimhulp

image

Tuinen en balkons bieden veel ruimte voor natuur

image

Verbinden groene gebieden verhoogt biodiversiteit

Alle van nature in het wild levende vogels en vleermuizen zijn strikt beschermd. Voor aanvang van bouw- en renovatiewerkzaamheden is het van belang rekening te houden met de wettelijke vereisten die voortvloeien uit de Wet natuurbescherming.