×
Home architectenbureau woningcorporatie gemeente projectontwikkelaar inspiratie

Groene gevels voegen natuurkwaliteit toe

image
Groene gevels leggen nauwelijks beslag op de ruimte maar brengen wél heel veel groene kwaliteit in stedelijk gebied. De voordelen voor vogels en mensen zijn groot! Een overzicht van de diverse plantensoorten die in een groene gevel kunnen worden toegepast.

Begroeide gevels geven de stad een ‘zachtere’ aanblik, dempen geluid en vergroten het leefgebied voor dieren. De klimop bijvoorbeeld voegt een aantal belangrijke extra waardes toe. De plant bloeit namelijk in het najaar en biedt dan een voedselbron voor insecten als alle andere planten zijn uitgebloeid. Zij draagt bovendien bessen in het hele vroege voorjaar als voedsel voor vogels schaars is. Bovendien verliest klimop het blad niet, zodat het deze beplanting het hele jaar door een veilige schuil- en nestplaats biedt.

Zelfhechtende klimplanten, zoals klimop of wilde wingerd, zijn prachtig, maar worden soms afgedaan als onwenselijk. Onterecht. Alleen gevels die al ondichte voegen hebben of scheuren vertonen zullen last krijgen van indringende wortels.

Klimplanten hebben wel jaarlijks onderhoud nodig. Ramen, dakranden en dergelijke moeten ontdaan worden van de wortels en de uitlopers van de planten om schade te voorkomen.

Download hier een overzicht van geschikte klimplanten

Preview planten

Lees meer

image

Gevels vergroenen beter met klimhulp

image

Modulair muursysteem voor groene gevel los van bodem

image

Factsheet Groenstructuren

image

De basis: een groen dak

Alle van nature in het wild levende vogels en vleermuizen zijn strikt beschermd. Voor aanvang van bouw- en renovatiewerkzaamheden is het van belang rekening te houden met de wettelijke vereisten die voortvloeien uit de Wet natuurbescherming.