×
Home Architectenbureau Woningcorporatie Gemeente Projectontwikkelaar Blogs

Keuzevrijheid in groene daken neemt toe

image
Groene daken zijn inmiddels zover doorontwikkeld, dat zij in steeds meer verschillende soorten en maten op de markt worden gebracht. Ieder soort dak kan tegenwoordig natuurinclusief worden gemaakt.

Globaal bestaan er twee verschillende typen groene daken: extensieve en intensieve groene daken. Een extensief groen dak heeft dunne laag substraat (7-10 cm) en is bedekt met sedum, grassen of kruiden. Het is niet betreedbaar, maar ziet er wel aantrekkelijk uit en kan bijdragen aan de lokale biodiversiteit. Dankzij het relatief lichte gewicht zijn extensieve groene daken op vrijwel alle daken toepasbaar. Intensieve groene daken hebben een dikkere laag substraat (15 cm of meer) en bieden ruimte aan een bredere selectie van planten die erop kunnen groeien

Er zijn ook lichtgewicht groene dak beschikbaar. Dankzij het lichte substraat, dat in deze constructie gebruikt wordt, is dit dak ook uitermate geschikt voor renovatieprojecten of voor toepassing onder zonnepanelen.

Bruine daken en natuurdaken

Een bijzondere variant van een groen dak is een bruin dak. Deze daken zijn geïnspireerd op vaak zeer biodiverse brownfields; stukjes braakliggend land die door het steeds compacter bouwen in de stad verdwijnen. In Londen is daarom het initiatief genomen deze grond bij nieuwbouw af te graven, te bewaren en vervolgens als dakbedekking te gebruiken. Naast de grote biodiversiteit hebben deze daken als aanvullend voordeel dat ze onderhoudsarm en makkelijk aan te leggen zijn. De natuur doet het meeste werk; zorg voor een substraat van ruw gruis en steenslag, afgewisseld met elementen als grote stukken hout. Lokale vegetatie komt vanzelf op. Op dit soort daken vind je een ongekende biodiversiteit.

Van een groen dak een echt natuurdak maken? Dat kan! Hoewel ieder groen dak een steentje bijdraagt aan biodiversiteit in de stad, zijn er een paar tips waarmee je het dak donkergroen kan maken. Zorg bijvoorbeeld voor variatie in de dikte van het substraat en in de (inheemse) soorten die worden toegepast. Maak gebruik van een zadenmengsel van bijvoorbeeld Cruydt Hoeck of laat de wind lokale vegetatie op je dak brengen. Door een paar structuurelementen zoals een stuk grind, boomstam of insectenhotel toe te voegen maak je het geheel af.

Inmiddels leveren meerdere fabrikanten ook kant-en-klare natuurdaken en er is zelfs een speciaal vogeldak ontwikkeld.

Lees meer

image

De basis: een groen dak

image

Multifunctionele aanpak schept ruimte voor groen

image

Ervaring aan het woord: Space-S

Van industriegebied naar duurzaam wonen en werken. Strijp-S werd in de 20steeeuw gekenmerkt door Philipsfabrieken. In de 21ste eeuw is Philips vertrokken en is het gebied veranderd in een plek waar wonen, werken, duurzaamheid en creativiteit samenkomen met industrieel erfgoed.

Alle van nature in het wild levende vogels en vleermuizen zijn strikt beschermd. Voor aanvang van bouw- en renovatiewerkzaamheden is het van belang rekening te houden met de wettelijke vereisten die voortvloeien uit de Wet natuurbescherming.