×
Home Architectenbureau Woningcorporatie Gemeente Projectontwikkelaar Blogs

Nokvorst past vleermuis goed

image
De opening onder de nokvorst van een dak vormt vaak de ingang naar een verblijfplaats van vleermuizen. Hier kan in het ontwerp van het gebouw rekening mee worden gehouden.

Onder andere laatvlieger en gewone dwergvleermuis maken gebruik van nokvorsten om in en uit te vliegen. Houdt daarom een ruimte van 1,8 cm tot 2 cm onder de nokvorst open om vleermuizen toegang te verschaffen tot de ruimte onder de dakpannen.

Zorg er bovendien voor dat het materiaal onder de nokvorst ruw is, denk aan bakstenen of ruw hout. Als het materiaal onder de nokvorst kunststof of een ander glad materiaal is, hebben vleermuizen geen grip en kan de ruimte achter de nokvorst niet worden gebruikt.

Gebruik hierbij geen BRM (Breathable Roof Membranes)! Door de klauwtjes van vleermuizen kan het membraan binnen enkele jaren gaan rafelen. De loslatende vezels kunnen onder andere tot sterfte onder vleermuizen leiden, omdat zij bijvoorbeeld in de kluwen vezels vast komen te zitten. Het tast bovendien de werking van het membraan aan. Bitumineuze dakvilt dat niet bestaat uit polypropyleen kan veilig worden toegepast.

Lees meer

image

Woonwensen van vogels en vleermuizen

image

Schoorstenen voor vleermuizen

image

Dakoverstek biedt vleermuizen kansen

image

Ontsluit tussenspouw voor vleermuizen

Alle van nature in het wild levende vogels en vleermuizen zijn strikt beschermd. Voor aanvang van bouw- en renovatiewerkzaamheden is het van belang rekening te houden met de wettelijke vereisten die voortvloeien uit de Wet natuurbescherming.