×
Home Architectenbureau Woningcorporatie Gemeente Projectontwikkelaar Blogs

Ontsluit tussenspouw voor vleermuizen

image
Spouwen zijn dankzij de stabiele temperatuur bij uitstek geschikt voor vleermuizen. De spouw kan eenvoudige toegankelijk gemaakt worden voor vleermuizen, zonder dat die een warmtelek oplevert.

Een spouw is - van buiten naar binnen- als volgt opgebouwd: het buitenblad, de luchtspouw, isolatiemateriaal en het binnenblad. Binnen deze isolatieschil bevindt zich de tussenspouw tussen woningen of appartementen.

Vleermuizen krijgen toegang tot de tussenspouw door middel van een open stootvoeg en een hierachter gelegen doorgang naar de tussenspouw. Deze doorgang zorgt voor een kleine opening in de isolatieschil. Daardoor is het van belang de luchtstroom naar buiten bijna op 0 te hebben. Kies voor een van buiten naar binnen steil oplopende doorgang. Omdat warme lucht in de tussenspouw stijgt, voorkomt het schuin omlaag lopen van de doorgang mogelijk warmteverlies.

Deze maatregel is zeer waardevol voor vleermuizen. Wanneer in het in een kraamverblijfplaats te warm wordt , of in een winterverblijfplaats te koud, zoeken vleermuizen het liefst een betere plek op zonder dat ze daarvoor moeten gaan vliegen. In deze uitwijkmogelijkheden kan worden voorzien door vleermuizen in staat te stellen om vanuit het dak of een spouwmuur naar een dieper gelegen verblijfplaats zoals een tussenspouw te kruipen. Als de zon op een gevel staat is het in de tussenspouw vaak wat koeler en als het buiten vriest is het in de tussenspouw vaak net wat warmer. Een paar decimeter opschuiven kan voldoende verschil maken om te overleven.

Gebouwen met een spouw en een daaraan gekoppelde tussenspouw bieden daarom misschien wel de belangrijkste verblijfplaats voor vleermuizen.

Maten en aanwijzingen

  • Zorg voor een een open stootvoeg van 1,5 mm tot 2,5 mm breed. Open stootvoegen zijn toegestaan op basis van het Bouwbesluit. Er wordt namelijk een toegang gemaakt voor een nest- of verblijfplaats van een beschermde soort.
  • Geen stootvoegen? De spouw kan ook toegankelijk gemaakt worden met behulp van een speciale inbouwkast. kast welke bij verschillende leveranciers aangeschaft kunnen worden.
  • Plaats de ingang zo hoog mogelijk, maar minimaal 3 meter boven de grond of een ander vlak oppervlak.
  • Zorg dat de doorgang door eventuele isolatie zo steil mogelijk is. Vleermuizen maken geen nest en beschadigen het isolatiemateriaal niet.
  • De tussenspouw moet bekleed zijn met ruw, hard materiaal voor grip. Stenig materiaal, houtbeton of ruw betonplex zijn prima.
  • In de tussenspouw kan eventueel gebruik worden gemaakt van kunststofgaas met een maaswijde van 3 tot 10 millimeter of opgeruwde isolatieplaten.
1 vleermuistoegang tot tussenspouw met tekst 1 48990450442 o

Lees meer

image

Woonwensen van vogels en vleermuizen

image

Dakoverstek biedt vleermuizen kansen

image

Schoorstenen voor vleermuizen

image

Nokvorst past vleermuis goed

Alle van nature in het wild levende vogels en vleermuizen zijn strikt beschermd. Voor aanvang van bouw- en renovatiewerkzaamheden is het van belang rekening te houden met de wettelijke vereisten die voortvloeien uit de Wet natuurbescherming.