Groene daken zijn helemaal in. Ze houden regenwater langer vast, zorgen voor luchtzuivering, een lagere omgevingstemperatuur, warmteregulatie en energiebesparing. Daarnaast trekken ze insecten en vogels aan. Maar hoe leg je zo’n groen dak aan?
In 2030 wil Breda een ‘stad in een park’ zijn, met voor elke inwoner groen binnen handbereik. Inmiddels is de gemeente zo’n vier jaar onderweg om die ambitie waar te maken. Hoe gaat het met de groene plannen? Stadsecoloog Rombout van Eekelen vertelt.
De merel, zo gewoon als deze vogelsoort lijkt, hun aantallen gaan achteruit. In 2022 doen Vogelbescherming en Sovon Vogelonderzoek Nederland onderzoek naar de oorzaken daarvan. De organisaties roepen iedereen op om de merel te helpen, onder andere met de tips in deze factsheet.
De meeste schoolpleinen bestaan uit tegels. Dat is een gemiste kans – of eigenlijk zijn het er vier. Ben jij als professional betrokken bij het ontwerpen en aanleggen van een schoolplein? Dan lees je hier welke kansen je niet mag missen.
Natuurinclusief bouwen is in opkomst. Onder meer in Groningen, Oirschot en Scheveningen ontstaan inspirerende initiatieven. Zoals het aanpassen van beleid ten behoeve van biodiversiteit en een groendak dat is ingepast in het omringende duinlandschap.
De vijf grote Brabantse steden zetten zich, samen met provincie Noord-Brabant, Zoogdiervereniging en Vogelbescherming, in om nest- en verblijfplaatsen bij nieuwbouw of renovatieprojecten in te bouwen. Met succes, blijkt uit monitoring door vrijwilligers. Huismus, en ook gierzwaluw, weten de neststenen al te vinden.
Het gebouw van basisschool De Verwondering is een oase van groen. De school is gebouwd van natuurlijke materialen, met natuurlijke vormen en met veel planten buiten én binnen. Daarmee won De Verwondering de aanmoedigingsprijs van de Award Natuurinclusief Bouwen & Ontwerpen.
Mensen functioneren beter met licht, lucht, planten en dieren om zich heen. Toch zijn de meeste scholen betonnen blokken. Met zijn ontwerp voor basisschool De Verwondering laat Daan Bruggink van ORGA Architect zien dat het anders kan. In deze groene school staan leerlingen elke dag in contact met de natuur.
Doordrongen van het belang van natuurinclusief bouwen, dient het project Berckelbosch voor ontwikkelaar Ballast Nedam Development als proeftuin voor hun duurzame ideeën. Met die ideeën werd Berckelbosch de Brabantse winnaar van de Award Natuurinclusief Bouwen & Ontwerpen.
Woningen bouwen – of juist ruimte geven aan natuur? Tom Bullens streeft met zijn bedrijf Vollmer en Partners naar een combinatie van beide. Dat is goed gelukt in het project Haags Buiten, een natuurrijke nieuwbouwwijk midden in het dichtbebouwde Den Haag.
Wat doe je bij renovatieprojecten met de vogels en vleermuizen die al in een gebouw wonen? Voor renovatieproject Dakenstroom ontwikkelde Unitura een dak dat ruimte biedt voor de natuur. Hiermee werd Dakenstroom winnaar van de Award Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen 2021.
De Award Natuurinclusief bouwen & Ontwerpen van Vogelbescherming Nederland en Zoogdiervereniging is in 2021 gewonnen door het project Dakenstroom in Kaatsheuvel. De jury was vooral onder de indruk van de haalbaarheid van dit project.
Alle van nature in het wild levende vogels en vleermuizen zijn strikt beschermd. Voor aanvang van bouw- en renovatiewerkzaamheden is het van belang rekening te houden met de wettelijke vereisten die voortvloeien uit de Wet natuurbescherming.